Evropská i americká verze Beyond: Two Souls budou drobně cenzurované
zdroj: tisková zpráva

Evropská i americká verze Beyond: Two Souls budou drobně cenzurované

1. 10. 2013 14:18 | Téma | autor: Aleš Smutný |

O tom, že americký trh není stejný jako evropský svědčí i úpravy obsahu adventurně interaktivního kousku Beyond: Two Souls. Jak evropská, tak americká verze hry byly velmi lehce pozměněny v jedné nebo dvou scénách, aby unikly vyššímu ratingu „přístupnosti“.

Nní to nic velkého. Dle oficiálních informací jde v případě EU verze o pět až deset sekund, které nijak neovlivní příběh. Půjde o zjemnění blíže nespecifikované násilné scény, která by dle ratingových tabulek posunula hru už do PG 18.Takže nic drastického, nejspíše změna střihu. Ale jde o zajímavý pohled na to, jak málo ratingovým agenturám stačí.

A protože rating může mít velký vliv na prodejnost, je logické, že dojde k obětování naprostého zlomku obsahu, který není zase tak důležitý. Byť bych byl obecně raději, kdyby se do her nemuselo zasahovat vůbec. Změnám ale prý neujde ani americká verze, jak uvedl jeden německý web. Tam, kde v EU vadí násilí, tam v USA vadí, nepřekvapivě, explicitní erotika. I když tato část nebyla Sony potvrzena, dá se tomu celkem věřit. Američané jsou prostě na erotiku háklivější.

Není to nic, kvůli čemu by stálo za to stavět se na hlavu, sepisovat petice a volat do nebes. Je to ale zajímavý pohled na proces, kterým ratingové ohodnocení je. Postavy, které zemřou, budou pořád mrtvé, postavy, co se spolu vyspí, pořád budou mít sex, ale velmi, velmi lehká změna pohledu (jde o mizerných pár vteřin) stačí pro naplnění formálních podmínek, které se mohou projevit na desítkách tisíc prodaných kopií. Nepřekvapivě jde prostě o další systém, který raději posedle plní formální požadavky „dle tabulek“, než aby k věci přistupoval poněkud citlivěji.

Nejnovější články