EVE Online si poradila s cheatery veřejnou popravou
zdroj: tisková zpráva

EVE Online si poradila s cheatery veřejnou popravou

25. 9. 2018 12:30 | Téma | autor: Mars Vertigo |

Na nedostatek senzace budícího materiálu si herní univerzum EVE Online stěžovat rozhodně nemůže. Ať už to jsou mamutí bitvy tisíců pilotů či politické machinace, které by mohl závidět i Westeros, anebo třeba implementace reálného vědeckého výzkumu jakožto herní mechaniky, EVE na sebe zkrátka umí upoutat pozornost, ať už jí holdujete či nikoliv. Z titulku je patrno, že tomu ani tentokráte nebude jinak. Hráčům EVE se dostalo nebývalé podívané, které se navíc mohl každý zúčastnit. V rámci týdne dedikovaného GM (gamemaster) týmu EVE doslova a do písmene padaly hlavy.

Téměř žádný větší herní titul s důrazem na hru více hráčů se nevyhnul a nejspíše ani nikde nevyhne oné úzké skupince výtečníků, kteří si s radostí usnadní hraní nějakým tím automatickým skriptem či botem. EVE je navíc jednou z her, které na takové počínaní doplácí nejvíce, především proto, že její ekonomika je řízená čistě hráči. O tom se koneckonců mohlo před pár lety přesvědčit i jedno z nejmocnějších uskupení v New Eden, slovutné Imperium, když proti němu táhla obrovitá žoldnéřská armáda placená z výnosů ilegálních mimoherních kasín. 

Vývojáři z CCP proto svádějí s těmito živly lítý dlouholetý boj. Obrovskou pomocí jsou především komunitní včeličky z GM týmu, které každodenně bdí nad dodržováním smluvených pravidel, hráčskou podporou a nejrůznějšími administrativními úkoly.

První přestupek proti herním pravidlům zpravidla končívá několikadenním zákazem hraní. Recidivistům pak hrozí až doživotní ban pochopitelně zahrnující i konfiskaci veškerého herního majetku. K tomu obvykle dochází za zavřenými dveřmi, pokud ovšem nejde o případ celebrity, jakou byl například nechvalně proslulý diktátor gigX, jehož emotivní výhrůžky mu loni vysloužily permanentní stopku a rozhodně okolo toho nebylo zrovna malé haló.

V tomto případě tomu však bylo jinak. Aby hráčům demonstrovali, jak usilovně pracují na odchytu zdejších kriminálníků, rozhodli se v CCP uspořádat speciální herní event.

V domovském systému NPC policie CONCORD Yulai se měla dle herního zpravodaje odehrát jakási neobvyklá speciální událost. Na oficiálním twitchovém kanále CCP se objevil stream z jedné ze stanic v systému Yulai, a to za zřetelné přítomnosti členů GM týmu a dalších zaměstanců CCP na chatovacích kanálech.

Brzy nato se okolo stanice shromáždily desítky zvědavců v plavidlech nejrůznějších typů, když tu náhle se mezi nimi překvapivě zjevila obří kapitálka třídy Thanatos. Tato obrovitá plavidla totiž do systémů se zvýšenou bezpečností (hi-sec) běžně přístup nemají.

Aby toho nebylo málo, loď byla navíc označena jako podezřelá. Toto označení komukoli umožňuje na hříšníka beztrestně kdekoliv zaútočit. Netrvalo proto dlouho a klubko zhruba 50 přítomných se pustilo do zkázonosného díla. Lynč byl brzy hotov a lidové spravedlnosti tak bylo učiněno zadost. Na chatu Twitche mezitím CCP přihlížejícím ozřejmilo účel celé akce spočívající v řízené destrukci boty ovládaných lodí.

Týden na počest GM byl tak úspěšně odstartován. Ten mimo seriálu veřejných poprav také zahrnoval GM konvoje navigující skrze nepřátelské teritorium, rozhovory, dotazy a odpovědi na redditu, výtvarné soutěže a v jednom případě také pokus o změnu jména jednoho z gamemasterů.

Konec týdne pak opět kulminoval v systému Yulai, kde byl k oltáři lidové spravedlnosti krom několika kapitálek a super-kapitálek přiveden i sám král tvorstva vezdejšího – Titan. Jeho majestát byl zanedlouho ukončen palbou z téměř 700 okolních plavidel a týden oslav tak završila pořádná řacha.

Nejnovější články