Crytek zatím neví, jestli bude další Crysis free to play
zdroj: tisková zpráva

Crytek zatím neví, jestli bude další Crysis free to play

7. 12. 2012 14:30 | Téma | autor: Adam Homola |

Crytek se nedávno jasně vyprofiloval směrem ke free to play hrám. Nebude to hned, nemá to být ani zítra, ale časem bude všechno free to play a digitální. A nejen od Cryteku. Alespoň v to stále věří šéf firmy, Cevat Yerli. Podle něj to bude trvat ještě minimálně dalších pět let, než vedle sebe přestanou digitální distribuce a klasické krabice existovat a převládne jen digitál a free to play. Prodeje krabicových her neustále klesají, zatímco digitální distribuce roste. Je to trend, který takhle jede už několik let a až to dosáhne určité hranice, budou si všichni hry jen stahovat a streamovat.

Jak to bude s hrami od Cryteku, to zatím přesně nedokáže říct ani Yerli. Na otázku, zda bude příští Crysis free to play, odpověděl jednoduše: “Na to je ještě brzy.” Následně uvedl na pravou míru svůj postoj k free to play hrám: “Budoucnost je naprosto jasně free to play, ale herní obchody s tím mohou fungovat také. Prémiové hry mohou být free to play. Když jsem řekl, že free to play bude naše budoucnost, tak jsem to myslel vážně a pořád si za tím stojím. Nemyslel jsem to ale tak, že to bude hned zítra. Když jsem řekl, že všchny hry budou v budoucnu nevyhnutelně free to play, tak jsem to myslel tak, že můžou být hry, které si stáhnete a budou free to play, nebo si tu hru můžete koupit v obchodě za plnou cenu,” řekl Yerli v rozhovoru pro Rock Paper Shotgun.

Yerli pak prozradil, že jeho snem je, aby si každý mohl zahrát Crysis bez nutnosti vysolit hned první den spoustu peněz. Aby si to mohli hráči zkusit, bezplatně. Pak se můžeme zamyslet nad tím, jestli vize šéfa Cryteku o free to play budoucnosti není zase tak free to play, jak původně myslel. Vzpomeňte na datadisky. Dřív vycházely často. Dnes? Skoro vůbec. Dnes vychází DLC. Nebude tak free to play v budoucnosti jakousi obdobou dema? Dema už dnes také nevychází tolik jako dříve a osekaná free to play verze by mohla být jejich dobrou náhradou. Hráči by nekupovali zajíce v pytli, některým by to stačilo, jiní by si trochu připlatili a jiní by si pak koupili rovnou celou hru.

Crytek už free to play úspěšně zkouší a jejich nedávno vydaná F2P střílečka Warface je v Rusku poměrně velkým hitem. Pokud by mělo být Crysis 4 ale zase další velkou střílečkou klasického formátu, tak je rozhodnutí o free to play modelu spíše na EA, případně jiném vydavateli, než na Cryteku. Rozhoduje ten, kdo to všechno platí a pokud Crytek nepřesvědčí hlavouny v EA, že by bylo super dát nové Crysis “zdarma”, tak zdarma nebude. Proto ta vyhýbavá odpověď o tom, že je ještě příliš brzy říkat, jestli něco bude nebo nebude free to play.

Nejnovější články