Boj o nástupce Stalkera pokračuje, West Games se brání nařčení z podvodu
zdroj: tisková zpráva

Boj o nástupce Stalkera pokračuje, West Games se brání nařčení z podvodu

26. 6. 2014 11:15 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Mediální přestřelka mezi Vostok Games a West Games (viz včerejší článek a oznámení Areal) pokračuje a ještě se do ní přimíchal Misery Developement Team, který stojí za Misery modem pro S.T.A.L.K.E.R. a nyní pracuje na interaktivním postapo románu The Seed pro tablety. Právě kvůli chystanému dílu prý Misery tým nařknul West Games z podvodu. Celá kauza se pomalu mění v bizarní přehazování špíny mezi lidmi, kteří se pohybují na východoevropské vývojářské scéně.

West Games na stránkách projektu nejprve vydali vyjádření k obviněním ze strany Vostok Games. Prý je kontaktovali a na to konto došlo ke smazání vlákna na fórech Survarium, kde došlo k obvinění z podvodu. Vostok Games prý dokonce řekli, že nemají s obviněními nic společného, což ale moc nekonvenuje se včerejším prohlášením Vostok Games pro VG247. Ještě uvidíme, jak se přetahování o to, kdo komu křivdí, vyvine.

Jiná je situace s obviněním, které vznáší Misery Developement Team. Na svých stránkách se členové MDL do West Games ostře pustili přímo s článkem „Areal je podvod“ a ještě dle vyjádření West Games zahltili diskusi u Kickstarteru Areal se snahou propagovat vlastní projekt The Seed pod různými účty. Nutno říci, že The Seed je v celé diskusi zmíněna dvakrát, z toho jednou až po obvinění. Zajímavé jsou argumenty MDL, proč Areal vypadá jako podvod.

První věc je, že Kickstarter a platby na něm jsou cílené na Leonida Kovtuna. Což je osoba, která není v projektu zmíněná. To by nebylo zas tak podivné, prostě by šlo o člověka, který zprostředkoval možnost Kickstarter kampaně díky svému bydlišti v USA.

Podivnější je ale fakt, že West Games je značka registrovaná v Nevadě v květnu tohoto roku a její registrace vyprší v letošním srpnu. Další obvinění se týká odcizení artworků, nulové komunikace na přímé dotazy skrze email a mizerné stránky hry, což už je poněkud tahání argumentů z klobouku.

Relevantnější kritika se týká zveřejněných materiálů ze hry. I když West Games tvrdí, že na hře dlouho pracují, neukázali nic konkrétního ze hry. Navíc tvrdí, že mají vlastní engine, ale ve videu k projektu se objevují záběry z Unity.

I když to občas působí, že se MDL snaží na West Games vytáhnout všechno možné, několik relevantních námitek jmenují.  Třeba, že West Games chtějí dokončit za 50 tisíc dolarů hru na několik platforem do jednoho roku, na Areal už dlouho pracují, ale neukázali nic konkrétního. Pokud chtějí West Games vyvrátit podezření, že jde o podvod, musí během trvání KS kampaně s nějakými záběry z hraní přijít.

West Games v posledním updatu popírají obvinění ze strany Vostok a MDL obviňují ze snahy přilákat pozornost na svůj „podobný kickstarterový projekt.“ Nutno říci, že projekt The Seed na Kickstarteru už skončil a navíc je herně Areal hodně vzdálen.

Eugen Kim ale v updatu slíbil vydání videa, v němž snad West Games podezření rozptýlí, nebo naopak potvrdí. Momentálně Areal potřebuje naplnit alespoň základních 50 tisíc dolarů, které se vzdalují s tím, jak podporovatelé snižují své příspěvky na minimum a čekají, co studio ještě ukáže.

Nejnovější články