Na začátek je třeba říci, že Kickstarter sice pojede ještě tři dny, ale vývojáři jsou už za vodou. V posledních dnech se jim totiž sešlo hodně peněz - během dvou dnů dostali z ničeho nic 25 tisíc dolarů, takže svoji cílovou metu 50 tisíc překonali a jsou v plusu. Jestli to je nějak domluvené nebo není ví jen vývojáři sami, každopádně je nesmírně podezřelé že po téměř nulových příhozech najednou během dvou dnů poskočí částka o polovinu. Na graf, který znázorňuje ten propastný rozdíl mezi začátkem, prostředkem a právě probíhajícím koncem kampaně, se můžete podívat tady.
Jakkoliv si můžou po finanční stránce oddechnout, nemají to jednoduché po stránce mediální. A popravdě se není moc čemu divit. Teď už ale zjevně přetekla míra jejich trpělivost a v jednom z nových updatů na Kickstarteru začali ukazovat prsty na novináře, kteří je podle nich napadají a nejsou ani zdaleka objektivní. Jako první si vzali na mušku Forbes, který byste si asi s odfláknutou novinařinou nespojili.
Forbes si prý dovolil vydávat osobní spekulace za fakta a když už berou fakta, tak jen ta stará a už neaktuální. Cílem je prý očernit Areal jako promyšlený kalkul a podvod, což podle West Games není pravda. Vývojáři to dávají za vinu nedávnému prodeji většinového podílu Forbes investorské společnosti v Hong Kongu. Další web, který to od West Games schytal je VG247. Ti si dovolili v rámci rozsáhlého pokrytí projektu napsat že Kickstarter Arealu je "clusterfuck" a že byste si místo podporování Arealu měli zahrát radši Survarium, podle nich skutečného nástupce S.T.A.L.K.E.R.a.
Nejvtipnější je na celém Kickstarteru Areal je ale údajný dopis od Vladimira Putina, prezidenta Ruské federace. Putinova dcera prý projekt na Kickstarteru podpořila a sám Putin napsal: "Taky mám rád videohry i střílečky a tahle idea se mi líbí. Je důležité, aby se naši lidé nestříleli navzájem, ale místo toho hráli hry jako je tato." Rád by si prý také zahrál alfu a pozval vývojáře na osobní schůzku do Kremlu. Ti poznamenávají, že původně to považovali za vtípek, ale teď se spíš přiklání v tomu, že je dopis pravý.
Popravdě jsem měl na tváři úsměv, když jsem o dopisu od Putina četl poprvé. Jestli chcete, můžete to vývojářům samozřejmě zbaštit, ale buďme realisté – Putin má teď asi trochu jiné starosti než se dívat na herní Kickstartery a posílat vývojářům dopisy. Fotku dopisu najdete pod tímto odkazem, jestli si chcete posoudit jeho autentičnost na "vlastní oči". Mimochodem, West Games mají sídlo na Ukrajině...