Na začátek je třeba říci, že Kickstarter sice pojede ještě tři dny, ale vývojáři jsou už za vodou. V posledních dnech se jim totiž sešlo hodně peněz - během dvou dnů dostali z ničeho nic 25 tisíc dolarů, takže svoji cílovou metu 50 tisíc překonali a jsou v plusu. Jestli to je nějak domluvené nebo není ví jen vývojáři sami, každopádně je nesmírně podezřelé že po téměř nulových příhozech najednou během dvou dnů poskočí částka o polovinu. Na graf, který znázorňuje ten propastný rozdíl mezi začátkem, prostředkem a právě probíhajícím koncem kampaně, se můžete podívat tady.
Jakkoliv si můžou po finanční stránce oddechnout, nemají to jednoduché po stránce mediální. A popravdě se není moc čemu divit. Teď už ale zjevně přetekla míra jejich trpělivost a v jednom z nových updatů na Kickstarteru začali ukazovat prsty na novináře, kteří je podle nich napadají a nejsou ani zdaleka objektivní. Jako první si vzali na mušku Forbes, který byste si asi s odfláknutou novinařinou nespojili.
Forbes si prý dovolil vydávat osobní spekulace za fakta a když už berou fakta, tak jen ta stará a už neaktuální. Cílem je prý očernit Areal jako promyšlený kalkul a podvod, což podle West Games není pravda. Vývojáři to dávají za vinu nedávnému prodeji většinového podílu Forbes investorské společnosti v Hong Kongu. Další web, který to od West Games schytal je VG247. Ti si dovolili v rámci rozsáhlého pokrytí projektu napsat že Kickstarter Arealu je "clusterfuck" a že byste si místo podporování Arealu měli zahrát radši Survarium, podle nich skutečného nástupce S.T.A.L.K.E.R.a.
zdroj: Archiv
Nejvtipnější je na celém Kickstarteru Areal je ale údajný dopis od Vladimira Putina, prezidenta Ruské federace. Putinova dcera prý projekt na Kickstarteru podpořila a sám Putin napsal: "Taky mám rád videohry i střílečky a tahle idea se mi líbí. Je důležité, aby se naši lidé nestříleli navzájem, ale místo toho hráli hry jako je tato." Rád by si prý také zahrál alfu a pozval vývojáře na osobní schůzku do Kremlu. Ti poznamenávají, že původně to považovali za vtípek, ale teď se spíš přiklání v tomu, že je dopis pravý.
Popravdě jsem měl na tváři úsměv, když jsem o dopisu od Putina četl poprvé. Jestli chcete, můžete to vývojářům samozřejmě zbaštit, ale buďme realisté – Putin má teď asi trochu jiné starosti než se dívat na herní Kickstartery a posílat vývojářům dopisy. Fotku dopisu najdete pod tímto odkazem, jestli si chcete posoudit jeho autentičnost na "vlastní oči". Mimochodem, West Games mají sídlo na Ukrajině...