Best of 2018: Nejlepší akční hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2018: Nejlepší akční hra

27. 12. 2018 10:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Vybrat nejlepší akční hru není jen tak. Spousta jich zároveň spadá do kategorie RPG, adventur, najdete je i v kategorii závodů… Ale v některých případech nakonec převládne jiná než akční složka, a takové hry tady nenajdete. Tituly, ve kterých kraluje akce nad vším ostatním, se nám postaraly o pořádně pestré stupně vítězů.


3. místo – Super Smash Bros. Ultimate

ssbu zdroj: tisková zpráva

Nejčerstvější zářez Nintenda vlastně není o ničem jiném než o čiré intenzivní akci. Nová bojovka s desítkami hrdinů vyzobaných z mnoha titulů japonského giganta v sobě skýtá nevídanou hloubku. Než si odemknete všechny bojovníky, osvojíte všechny herní módy (včetně obrovské kampaně) a uspějete v multiplayeru, nedivte se, že už budete mít nahrané desítky, ne-li stovky hodin.

Super Smash Bros. Ultimate je jednou z těch her, které na vašem Switchi prostě nesmí chybět, i když vám bojovky nic neříkají. Co do akčních her tu ale máme výjimečný rok, a tak mezi třetím a druhým místem zeje gigantická propast, kterou nemůže přeskočit ani Mario a jeho kamarádi.

2. místo – Dead Cells

Dead Cells zdroj: tisková zpráva

Vytříbený pixel art, malými doušky dodávaný jemný humor, na skillu založený a skvělý soubojový systém, překvapivé systémy k objevení, tuzí bossové a mnoho dalších kladných věcí by šlo vyřknout na konto zdánlivě malého indie titulu Dead Cells.

Jde o tuhý roguelike, kde se za chyby sice draze platí, ale za víte, že za všechny si můžete sami. Ani po desítkách odehraných hodin vám překvapivě nevadí procházet pořád ty samé lokace dokola díky náhodně nabízeným zbraním a procedurálně generovaným úrovním.

Je to jedna z těch her, na které budeme s láskou vzpomínat, a za jiných okolností by se jí už na krku houpala medaile s chemickou značkou Au. Jenže to by se na scénu nesměl přiřítit jistý vysloužilý bůh a jeho "boy"...

1. místo – God of War

God of War zdroj: tisková zpráva

Další výborná exkluzivita Sony boduje v úplně každém směru. Od bezchybné celkové hratelnosti přes fantastický audiovizuál a neotřelé dospělé téma až po výborný soundtrack. God of War zariskoval změnou prostředí i stylu a nám se tato změna po všech stránkách zalíbila.

Upřímně řečeno, bylo to docela těsné. Jistí členové redakce si stavěli hlavu a horovali za to, aby se Kratos spokojil se stříbrnou medailí. Nakonec ale museli ustoupit, protože ačkoli Dead Cells nabízí geniální akční hratelnost, Bůh války k tomu přisypává hromadu dalších plusů.

Dobře zapracované RPG prvky doplňuje silný příběh s nádherným zpracováním severského světa (světů) a jeho mytologie. V jádru jde stále o ryze akční hru, jíž kromě charismatu Krata po většinu času kraluje "bumerangová" sekera a vypjaté souboje, kdy vám hra nic nedá zadarmo. God of War představuje staromilskou hratelnost dovedenou takřka k dokonalosti.

Nejnovější články