Aliance Goonswarm z EVE Online je největší hráčská gilda v herní historii
zdroj: tisková zpráva

Aliance Goonswarm z EVE Online je největší hráčská gilda v herní historii

11. 1. 2017 13:31 | Téma | autor: Aleš Smutný |

EVE Online se jistě zasloužila o „nej“ a nebo přinejmenším spoustu superlativů v mnoha sférách online her, ale je asi symbolické, že tohle nej spadá do oblasti hráčské základny, která je motorem veškerého dění v tomto MMO. Neblaze proslulá aliance Goonswarm totiž oznámila, že do roku 2017 vstupuje s 21 tisíci členy, což z ní dělá největší gildu v dějinách her. 

Podle zdrojů Goonswarm je nejblíže jejich počtu největší gilda z World of Warcraft, která má těsně pod 10 tisíc aktivních členů. Ačkoliv ji nejmenují přímo, dá se čekat, že řeč je o Alea Iacta East. Ačkoliv je žonglování s čísly aktivní účtů v onlineovkách velmi ošemetné, je jisté, že Goonswarm je opravdu obrovské hráčské uskupení.

Pro samotné „Goony“ je ale důležitější historie, která se s nimi táhne. Její stručný soupis najdete v příspěvku, který oznamuje překročení hranice 20 tisíc členů. Za dobu své existence se minimálně jednou aliance rozpadla kvůli nekompromisnímu kroku tehdejšího vůdce Karttona a ne ze všech válek vyšla tahle aliance „záporáků“ vítězně. Nicméně, pojem Goons s EVE Online žije už jedenáct let a rozhodně ještě nekončí.

zdroj: Archiv

Jedním z úspěchů je, že základ aliance netkvěl ryze v EVE Online, ale na fórech SomethingAwful. Díky tomu se její členové sdružovali i mimo EVE, znali se velmi často osobně a díky tomu se mezi nimi vytvořila silnější přátelská pouta, než mezi anonymními hráči na internetu.

Pokud jste někdy nějaké MMO hráli, jistě dosvědčíte, že hra a její význam získává zcela jinou dimenzi ve chvíli, kdy si jdete s lidmi, s nimiž komunikujete ve hře, sednout v reálném světě do hospody. I díky tomu pak jsou aliance a gildy typu Goonswarm schopné přežít třeba likvidaci aliance v samotné hře, třeba vytunelováním ze strany vůdce aliance a poměrně rychle a flexibilně zareagovat, protože nepřichází o primární formy komunikace v rámci tak velkého uskupení.

Nejnovější články