Rozhovor o výkupu použitých her
zdroj: tisková zpráva

Rozhovor o výkupu použitých her

8. 6. 2009 0:00 | Rozhovor | autor: Redakce Games.cz |

Řetězec GAME SHOP rozjel v domácích podmínkách nevšední službu. Dohrajete hru, vrátíte ji do prodejny a dostanete zpět část ceny. Jaké jsou ale podmínky?

Autor: jd
Publikováno: 8.června 2009

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Český řetězec herních obchodů GAME SHOP, který má 22 kamenných poboček po celé republice a provozuje ho ostravská společnost US-ACTION (TopCD), rozjel minulý týden v domácích podmínkách nevšední službu. Umožňuje zákazníkům, aby po dohrání vrátili hru do prodejny a získali tak zpět padesát procent z její pořizovací ceny. O tomto ve světě běžném způsobu nakládání s použitými hrami, proti němuž se hlasitě bouří výrobci a vývojáři her, ale pouští se do něj stále více firem (naposledy Amazon, chystá se na to i české GAME), jsme si aktuálně popovídali se Zdeňkem Krásným, obchodním ředitelem sítě GAME SHOP:

Co vás vedlo ke spuštění výkupu her právě teď a čeho tím chcete jako firma dosáhnout?

Především bychom chtěli nabídnout zákazníkům nové možnosti, jak naložit s již nepotřebnými hrami. Chceme tímto dosáhnout větší podpory pro hráče konzolových her a nabídnout jim určitý komfort, jak se dostat k většímu počtu titulů za mnohem menší náklady.

Princip výkupu her

Představte prosím našim čtenářům ve stručnosti, jak služba výkupu her ve vašem podání funguje.

Pokud si zákazník zakoupí hru na konzole PSP, PS2, PS3, nebo Xbox 360, má možnost do jednoho měsíce hru odprodat zpět za 50% z pořizovací ceny.

První otázka, která se každému vkrádá na mysl, je: proč je výkup možný pouze u her, které si zákazníci koupili ve vašich prodejnách? A proč ji vykoupí zpět pouze ta daná prodejna, kde došlo k nákupu - proč ne i nějaký jiný obchod z vašeho řetězce Game Shop?
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Dobu výkupu jsme stanovili na jeden měsíc od zakoupení a abychom dokázali toto pravidlo zabezpečit, tak proto toto omezení. Také chceme tímto zamezit výkupu her z případné trestné činnosti a nelegálních zdrojů. Výkup pouze na stejné prodejně, kde byla hra zakoupena souvisí pouze s možností zaúčtování v našem informačním systému. Výjimku tvoří hry zakoupené přes internet na gameshop.cz, tyto je možno vykoupit na kterékoliv prodejně dle výběru zákazníka.

Co by se muselo stát, abyste na tomto pravidle něco časem změnili? Pro srovnání, v předních amerických řetězcích vykupují hry původně pořízené kdekoli.

Čas ukáže, zda zákazníci budou mít takové požadavky a něco se na našich pravidlech změní. O tomto je ale prozatím předčasné spekulovat.

Vykoupíte i hru od někoho, kdo tu fyzickou krabičku / disk nekoupil u vás, ale má od někoho vaší účtenku? Nebo bude výkup vázán i na něco jiného než účtenku (např. sériové číslo produktu atd.)?

Pro výkup je směrodatná účtenka, dobrý stav hry a kompletní balení. Žádné jiné omezení zde není. Nepředpokládáme, že by mohla nastat situace, kterou jste nastínil. Pokud ale přesto nastane, bude to spíše výjimka a hra bude vykoupena.

Výběr platforem

Obrázek zdroj: tisková zpráva Proč mezi vykoupitelnými hrami chybí platforma PC? Bylo větším důvodem k tomuto rozhodnutí větší rozšíření pirátství než na konzolích, obavy z neprodejnosti hry kvůli již provedené (ale neodvolané) aktivaci např. na Steamu nebo u EA her? Nebo jde o něco úplně jiného - např. že vaše sesterská firma TopCD / US Action je distributorem PC her?

PC hry chybí z důvodu většího pirátství a také nastíněným aktivacím sérových čísel. Druhým aspektem je větší podpora a rozšíření her na konzole, které stále na českém trhu zdaleka nedosahují takových prodejních výsledků, jako je tomu u PC her.

Rozroste se výkup her časem i o PC platformu nebo to je natrvalo zavrhnuté?

O rozšíření na PC hry neuvažujeme ani v budoucnu.

Máte promyšleno, jak budete postupovat, když například některý DLC (stahovatelný obsah, typu multiplayerové mapy pro Gears 2) u X360/PS3 her bude přístupný po zadání určitého sériového čísla jen prvním majitelům nějaké hry, ale těm ostatním už ne? Budou na takové hry větší slevy?

K takovým hrám budeme přistupovat obezřetněji a následné ceny by měly být zvýhodněné.

Další podmínky

Obrázek zdroj: tisková zpráva Proč vykupujete hry zpět pouze do jednoho měsíce od uskutečnění prodeje? Proč nedáváte na hraní o něco delší dobu?

Domníváme se, že měsíc je přiměřená doba pro odehrání hry. Chceme také, aby se hry dostaly co nejdříve zpět do oběhu jako bazarové a zákazníci by mohli dosáhnout především na nově vydané tituly se značnou slevou.

V zahraničních herních obchodech nebo zastavárnách je zvykem, že peníze za vykoupené hry se člověku vyplatí ihned. Jak to bude u vás?

V případě výkupu v kamenné pobočce GAME SHOP je hra vyplacena okamžitě, není zde žádná prodleva.

Výkup je možný i při pořízení přes váš internetový obchod. Jak dlouho bude dle vašeho odhadu běžně trvat, než zákazníkovi převedete na jeho účet částku, která mu náleží? Dny, týdny... ?

Je to otázka dnů. Jakmile dorazí taková hra poštou na centrálu naší společnosti a projde kontrolou, zákazník obdrží své peníze obratem převodem na účet.

Může zákazník přes váš online shop od tohoto prodeje odstoupit, pokud zjistí, že byste mu za použitou hru chtěli vrátit příliš malou částku?

Ano, pokud je hra poškozena a zákazník nesouhlasí s navrženou cenou, může od prodeje odstoupit.

Přeprodej již použitých her

Obrázek zdroj: tisková zpráva Řekněme si příklad: zákazník si u vás koupí PS3 hru inFamous za cca 1500 Kč. Za 25 dnů ji dohraje, přinese vám ji zpět v perfektním stavu a vy ji od něj vykoupíte za 750 Kč. Co se s takovou hrou stane dál? Projde nějakým čistícím/ověřovacím mechanismem a pak ji zase dáte k dašímu prodeji? Kolik bude takto použitá bazarová hra u vás stát s vaší marží pro nového koncového zákazníka?

V případě, že hra bude potřebovat údržbu, projde čistícím mechanismem na specializovaném stroji a bude dale nabízena jako bazar. Hra v uvedeném případě bude jako bazarová stát něco kolem 900 – 1 000 Kč. Bude vždy záležet na samotném titulu, na jeho stáří apod.

Vykoupíte od zákazníků zpět i takové hry, které jim byly ve vašem obchodu prodány již coby bazarovky / ojetiny? Nebo se výkup týká pouze her, které byly původně prodány jako nové?


Ano, výkup bude možný i u bazarových her, platí zde stejné pravidlo 50% z pořizovací ceny.

Někteří lidé nejsou příliš ohleduplní k fyzickým nosičům. Co si vysvětlit pod tou zmiňovanou podmínkou "dobrý stav média"? Pár lehkých škrábnutí je v pořádku? Kdo a jak toto (resp. funkčnost) bude posuzovat? O kolik procent se sníží výkupní cena, pokud bude médium více poškozeno?

Dobrý stav média je takový stav, aby hra byla schopna dalšího prodeje. Pár drobných škrábanců je OK, toto umíme opravit. Pokud bude médium poškozeno více, cena bude snížena o další procenta. Na takto poškozená média se zvyšují náklady na opravu. Posouzení bude zajišťovat personál na prodejnách. Hry do dalšího prodeje budou procházet důkladnou kontrolou, abychom vyloučili případnou nefunkčnost.

Závěr

Obrázek zdroj: tisková zpráva Máte už na tuto vaši novou službu nějaké ohlasy od domácích distributorů? Předpokládám, že se jim asi moc nelíbí... nebo se pletu a spolupracujete s nimi?

Odezvu zatím nemáme a věřím, že to nijak nenaruší naši dosavadní spolupráci.

Nebojíte se, že takovými aktivitami přispějete ke snížení obratu celého českého herního trhu, resp. že si budete kanibalizovat i objem prodejů nových konzolových her ve vašich obchodech Game Shop?

Nedomníváme se, že bychom tímto snížili prodej nových konzolových her. Smyslem této služby je především umožnit dostupnost her za příznivější ceny zákazníkům, kteří si nemohou dovolit zaplatit někdy až příliš vysoké ceny za novinky.

Chcete něco dodat závěrem?

Závěrem bych rád poděkoval Vaší redakci za možnost zveřejnění informace o této nové službě na českém trhu. Věřím, že uživatelům konzolových her tímto pomůžeme k mnohem většímu počtu herních zážitků a úspoře finančních prostředků ve stále oblíbenějším odvětví zábavy.

Linky: GameShop.cz, Podrobné podmínky výkupu použitých her

Další rozhovory: Martin Ludvík o vzkříšení Excaliburu, Slavomír Pavlíček o přechodu JRC pod GAME, NVIDIA o PhysX 1. a 2. část, Peter Molyneux o Fable 2, Cvičitel o Wii Fit, O časopisu Next Level, O českém Oficiálním X360 magu, O uvedení PS3 na český trh, O příchodu Wii do ČR, O českém startu Xboxu 360, Illusion Softworks o nových hrách, ProGamers o převratu na GameZone, O vstupu Electronic Arts do ČR, Petr Vochozka o Mafii 1.část, 2.část, 3.část

 
jd
autor (30) je šéfredaktorem, novinkářem a editorem TISCALI, což ho i desátým rokem v kuse většinou baví, ve volném čase ale nemůže hry ani vidět, a tak ho raději tráví s rodinou, labradorem, cestováním po světě či tisíci kilometry za sezonu na kole

 
 
jd

Nejnovější články