Madden NFL 2005 - recenze
9/10
zdroj: tisková zpráva

Madden NFL 2005 - recenze

20. 10. 2004 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Fear the „D“! Tak zní podtitul již 15. pokračování série amerického fotbalu Madden NFL, do nějž si Electronic Arts vybrali jako ústřední postavu vynikajícího defenzivního hráče týmu Baltimore Ravens, Raye Lewise.

Autor: Dreb
Publikováno: 20.října 2004
První česká recenze této hry zdroj: tisková zpráva Verze hry: anglická/finální pro PC
Doba recenzování: 2 týdny


Obrázek zdroj: tisková zpráva Právě ležím v hotelu v San Francisku, na břiše mám notebook, sleduji v TV zápas místních 49ers proti rudým kůžím z Arizony, který nakonec vyhráli domácí 17:10 a píšu tuhle recenzi. A jde to naprosto samo! Když totiž vidíte, jak tímhle u nás neprávem opovrhovaným sportem žije celá Amerika a třeba takový kapitán letadla klidně celý radostný ohlásí, že vyhráli domácí, načež to bouřlivě oslaví skoro všichni cestující, tak zákonitě musíte téhle mánii propadnout taky. U mě to navíc nebyl žádný problém, protože si občas zajdu na americký fotbal i v Praze, i když nutno uznat, že s tím, co se hraje tady, se moc srovnávat nedá.

Dříve než se pustíme do recenze, musím se s vámi ale podělit ještě o jeden poznatek. Docela mě to překvapilo, ale je to skutečně tak. Přenosy amerického fotbalu na ESPN, což je televizní sportovní kanál, sponzorují Electronic Arts. V prakticky každé reklamní pauze tak běží reklama právě na Madden 2005 a během komentování zajímavých situací ve studiu je na pultíku komentátorů jiná upoutávka na tutéž hru a za nimi je logo EA. Oblíbenosti této série v Americe se tedy už ani trochu nedivím. Mají to tu podchycené setsakramentsky dobře.

 Propracovaná taktika
Pojďme se ale podívat na to, co nového si na nás autoři hry letos přichystali. I když toho není tolik jako v minulých letech, jsou některé změny výrazným zásahem do hratelnosti, takže stojí za to nový ročník mít. Tedy pokud americkému fotbalu alespoň trochu rozumíte, i když ani to už vlastně není podmínkou.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
ilustrační oficiální obrázky z konzolových verzí Madden NFL 2005

I Madden 2005 totiž obsahuje vychytávku zvanou Ask the Madden, kdy vám samotný guru tohoto sportu poradí, co máte hrát za strategii. Garantuji vám, že ho ale budete využívat jen chvilku. Taktiky jsou totiž letos daleko lépe a podrobněji rozpracovány, takže už ze základního obrázku rozestavení pochopíte, jak se budou vaši hráči chovat. Já vám navíc mohu prozradit, že na první down se většinou v reálném americkém fotbalu běhá, na třetí hází a na čtvrtý kope, což se odráží i ve hře, takže podle toho můžete volit svou obranu. Není to ale stoprocentním pravidlem, takže pozor!

 Vylepšené možnosti obrany
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Další, nyní již opravdu výraznou změnou nového dílu je zakomponování funkce nazvané Defensive Playmaker Control. Jak by již zařazení Raye Lewise mohlo mnohým napovědět, tento ročník je hlavně o vylepšené obraně, takže již zápasy nekončívají nereálně vysokým skóre jako minulý rok, což bylo nakonec zásadnější chybou, než se původně zdálo. V Madden NFL 2004 (recenze) totiž dostali hráči možnost měnit v útoku směr běhu recievera během akce, takzvaný Offensive Playmaker Control, ale na protizbraň obrany se již jaksi pozapomnělo. Ve správný čas tak stačilo změnit směr a touchdowny přibývaly na kontě jeden za druhým.

Nyní to již ale tak snadné není, protože když v útoku změníte směr běžce, má obránce možnost ihned se na něj navázat. Případně ho stylově předskočit a sebrat mu míč, což je nazýváno interception, po níž následuje u týmu, který míč sebral výměna obrany za útok.

 Mocný "Hit Stick"
Vylepšená obrana ale není tím jediným, co se podepisuje na svěžím pocitu ze hry. Stejně důležitá je i funkce nazvaná Hit Stisk, což není nic jiného možnost pomocí opravdu tvrdého střetu vyrazit protihráči míč a způsobit tak fumble. Nemusíte se ale bát, že by se nyní hra zvrhla jen do vyrážení míčů a že to bude celé moc arkádové, jak jsem si po ohlášení této vlastnosti myslel já. Trefit někoho totiž není jen tak, protože i nyní si hra udržuje své vysoké tempo. Vždy tedy musíte uvážit, zda-li se vám vyplatí tento manévr zkusit, protože pokud se nepovede, otevře se před běžcem většinou tunel až k touchdownu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Navíc pokud nemáte kvalitní gamepad s dvěmi nezávislými analogovými páčkami, můžete na tuto funkci víceméně zapomenout. Na klávesnici byste si totiž zlámali prsty, a tak jsou tyto speciální funkce přístupné pouze pro majitele gamepadu. Pokud ho nevlastníte, není vlastně skoro žádný důvod odcházet od Maddenu 2004.

 V grafice nic moc nového
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Co se grafiky týče, příliš se nám toho nezměnilo, což ale zase není taková škoda, protože již minulý ročník byl po této stránce prakticky perfektní. Přibyly sice nějaké animace pohybů, ale nic co by stálo za nějaké podrobnější rozebírání. Co naopak celkem zamrzí, je absolutní stagnace předělů mezi jednotlivými pokusy a starty zápasů, které jsou nachlup stejné jako minule.

Jedinou novinkou v tomto směru jsou tedy prostřihy na burcování střídačky a taktéž záběry na fanoušky, které si nyní můžete vytvořit v jednoduchém editoru. Jinak je ale vše stejné jako dříve, což jen potvrzuje fakt, že opravdu velkých grafických změn doznávají sportovní série od EA každý druhý až třetí rok, což samozřejmě úzce souvisí i s vývojem nových grafických čipů a enginů.

 Rádiová show
Další novinkou, která ale rozhodně neovlivňuje hru jako ty předchozí, je rádiová show Tonyho Bruna, v níž probírá události vztahující se k vašemu týmu. K hlasům Johna Maddena a Ala Michaelse tak přibývá další, který podbarvuje atmosféru plnou nárazů a skandování diváků. Když k tomu ještě připočteme jako tradičně velmi povedený a stylově pasující hudební doprovod, na němž se podíleli takové kapely, jako například Faith No More nebo Green Day, musí vám být jasné, že po této stránce to stejně jako kdykoliv předtím zvládli tvůrci na jedničku.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
námi vytípané screenshoty z PC verze hry budou k článku doplněny za pár dnů

Kromě výše jmenovaných novinek a změn tu máme ještě pár dalších bonbónků, které si na nás autoři připravili. Ať už jde o dynamickou změnu počasí, ohňostroj při Super Bowlu, fiktivní noviny, čtení emailů přes PDA nebo zařazení morálky ovlivňující výkonnost hráčů, vše tvoří dohromady jeden povedený celek, jemuž se dají vytknout snad jen neaktuální sestavy do sezóny, což ale bude vadit jen opravdovým fajnšmekrům. My ostatní to myslím přejdeme jen nonšalantním mávnutím ruky nebo si stáhneme z internetu aktualizaci.

 Herní módy
Několika změn se dočkaly herní mody. Stejně jako vloni, i letos jsou v nabídce následující možnosti: Exhibition, Franchise, Practice, Mini Camp, 2 Minute Drill, Situation and Online/Network play, přičemž většina z vás bude kromě klasické exhibice, na níž se nic nezměnilo, využívat hlavně dvou modů, a to sezónu a online hru.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že je sezóna pojatá stejně jako minule, není tomu tak. Změn je celkem dost a přibližují Maddena klsickému manažeru. Jejich výčtem vás ale rozhodně nechci a nebudu zatěžovat, a to i pro to, že jde o takové věci jako je možnost obchodování s omezenými volnými agenty, atd, které českému hráči stejně nic neřeknou. Co ale rozhodně zmínit musím, je upravený multiplayer, který konečně nabízí online ligy, což ocení každý, kdo často rád hraje proti živým soupeřům.

Stáhněte si: Trailer...

Související články: Novinka, Recenze předchozích ročníků Madden NFL

Dreb
autorovi je 26 let, pracuje jako redaktor SCORE a webmaster score.cz, právě dodělal magisterské studium na PAČR, specializuje se na Counter-Strike, FPS, RPG a baví ho pohodovej život : -)


 
 
Dreb

Verdikt:

Letošní ročník Madden NFL se opět povedl. Je to sice pořád jen americký fotbal, ale rozhodně stojí za to, abyste si ho zahráli - tedy v případě, že nemáte proti tomuto sportu nějakou averzi. Jestli máte, je to vaše smůla, protože jde opravdu o dobrou a zábavnou hru, které se dá vytknout opravdu máloco. Snad jen osekané ovládání na klávesnici a ne úplně aktuální podklady pro sezónu. Pokud ale vlastníte kvalitní gamepad a sestavy vám nevadí, budete si medit.

Nejnovější články