Boneraiser Minions – recenze další nezávislé dopaminové drogy
9/10
zdroj: Vlastní foto autora

Boneraiser Minions – recenze další nezávislé dopaminové drogy

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

28. 3. 2023 18:00 | Recenze | autor: Jakub Malchárek |

Netrvalo to ani půl roku a je docela dobře možné, že loňský indie král bude sesazen ze svého pixel artového trůnu. Vampire Survivors, ustup, přichází totiž Boneraiser Minions a s nimi důvěrně známá návyková hratelnost a návaly dopaminu při odemykání desítek předmětů, schopností, obtížností a herních módů.

Kosti jsou vrženy

Umění nekromancie bylo dávno postaveno mimo zákon a všichni, kteří svatokrádežné oživování mrtvých provozovali, leží zamčeni v mauzoleích a hrobkách. Jenže intimní znalost smrti znamená, že nekromanta není jednoduché sprovodit ze světa.

Po dekádách sbírání sil a lízání ran se probouzíte v zatuchlé kobce. Veškerá hrdinská havěť široko daleko bere do rukou vidle a pochodně a vyráží vstříc vašemu chladnému doupěti ve snaze překazit nekromantské ambice o nadvládě nad světem živých.

Boneraiser Minions zdroj: Vlastní foto autora

Cíl každé seance Boneraiser Minions je jednoduchý: Co nejdéle zůstat naživu, zatímco na vás nabíhají vlny stále silnějších a početnějších hrdinů a bossů. A tady tkví největší podobnost s Vampire Survivors. Podobně jako v indie miláčkovi loňského roku je totiž vaše aktivní participace na akci minimální.

Povstaň, nemrtvý sluho!

Z poražených nepřátel vypadávají kosti. Sesbíráním dostatečného množství se vám otevře možnost vyvolat nebo vylepšit nemrtvého přisluhovače, který pak sám automaticky bojuje proti dobrákům. Vy se snažíte kličkováním mezi protivníky zůstat co nejdéle naživu, zatímco z padlých těl sbíráte kůstky pro své temné oživovací rituály.

Na výběr máte z široké nabídky různých kostlivců, duchů, démonů, ale i oživlé zeleniny. Každý nohsled má specifické vlastnosti, které ovlivňují jeho roli v bojích. Kostliví lučištníci mydlí dobráky na dálku, kultisté metají devastující kouzla, čarodějnice sesílají zrádné kletby a oživlá dýně se sebevražedně a s hlasitou explozí vrhá mezi rytíře v naleštěných kyrysech.

A tady nekromantská legrace zdaleka nekončí. Každého nemrtvého patolízala můžete dále vylepšovat, nebo dokonce více základních posluhovačů spojit ve speciální groteskní a silné zrůdy. Občas se vám do hrobky bude snažit probít hrdina ve zlaté zbroji, jehož duši můžete s peklem vyměnit za mocného démona, který posedne jednoho z vašich pohůnků.

Boneraiser Minions zdroj: Vlastní foto autora

Štěstí si za peníze koupíš

Možností, jak se na pohřebišti vyřádit, je nepřeberné množství a variabilita platí pro všechny aspekty Boneraiser Minions. Celou recenzi bych mohl v podstatě jen vypisovat, co všechno si ve hře můžete odemknout, tak to pojďme jen v rychlosti prolétnout.

Odemykatelné třídy, každá s vlastním stromem schopností a odlišnou hratelností. Upír se například soustředí na regeneraci zdraví, mozkočerv žádné nohsledy nevyvolává, ale jejich schopnosti absorbuje a útočí sám, a třeba takový roubovač se specializuje na vyvolávání gigantických kostlivců-obrů.

Investovat můžete do pasivních bonusů herního světa, ve kterých je snad vše od úhybu přes různé typy oživitelných potvor až po zvyšování odolnosti a počtu svitků s jednorázovými kouzly.

U architektova rýsovacího prkna si lze kupovat desítky náhrobních kamenů, kterými si přizpůsobíte arénu, v níž budete bojovat. Můžete si hroby osázet třeba jedovatými houbami, které zabíjejí kolemjdoucí, či oltářem sbírajícím krev v okolí zabitých lidí výměnou za léčivá srdce.

U vysušené mrtvoly si odemykáte nové mocné relikvie, které vám při hraní mohou padnout ze silnějších protivníků. Poskytují cokoliv od vyšší šance na oživení konkrétního druhu nemrtvé příšery (kouzelníci, střelci, boj nablízko a podpora) až po zraňující auru nebo automatické sesílání blesků v pravidelných intervalech.

Boneraiser Minions zdroj: Vlastní foto autora

Dokonce si i sami zakupujete nové nepřátele a počty, v jakých budou brát ztečí vaši kobku. Děláte si hru sice těžší, ale více zabitých protivníků znamená více kostí a rychlejší rozšiřování a sílení nemrtvé legie.

Nechybí různé klobouky, kápě a pláště, aby váš nekromant vypadal k světu. Kompletisté mohou utopit desítky hodin honbou za 176 achievementy. Měřit síly s odpornými živými budete v různých arénách s odlišně rozestavěnými náhrobky a variací náhodných událostí. No a pokud je vám tohle všechno málo, Boneraiser Minions má ještě hru ve hře. Přesněji samostatnou karetní minihru, která se podobá Triple Triad z Final Fantasy VIII, s desítkami odemykatelných karet různých rarit a schopností.

To všechno za méně než stovku! Ano, slyšíte správně. Hra totiž stojí bez centu čtyři eura.

Přívaly dopaminu

Rozumím podezřívavým pohledům, chápu pozvednutá obočí a skeptické úšklebky. Přece se nemůže v tak krátkém časovém intervalu stát, že dostaneme hned dvě relativně podobné hitovky s neuvěřitelným poměrem cena výkon. Obrovské množství obsahu přece nutně automaticky neznamená velkou porci zábavy.

Jenže Boneraiser Minions i tady vítězí na plné čáře, protože vás neustále odměňuje sladkým přívalem dopaminu. Tady si vyvolej nového přisluhovače, zde si vyber ze tří mocných relikvií. Zemřel jsi? Nevadí, tady máš zlaťáky na nákup vylepšení, rekonstrukci hřbitova, odemykání schopností. Pořád je co dělat a pořád máte pocit progrese, i když se reálně nemůžete probít přes jednoho a toho samého bosse.

Proto ani nevadí, že začátky jednotlivých „runů“ začnou být po čase repetitivní. Víte, že vždycky zaútočí rolníci, pak krysy, pak lučištníci, nakonec rytíři a tak dále. Tenhle zajetý postup se nemění, ale vy naštěstí pokaždé přibíháte na bojiště s nějakou novou technikou, novou pasivní schopností nebo klidně vyzkoušíte jinou taktiku za úplně odlišnou hratelnou třídu.

Boneraiser Minions > Vampire Survivors

Pronesu odvážné tvrzení –⁠ Boneraiser Minions jsou lepší hra než Vampire Survivors. Nabízí vybroušenější a variabilní hratelnost a obří množství zábavy.

Můžete se ptát: „Jakube, když je tahle další pixelovaná indie záležitost teda větší zábava, proč na konci recenze taky nesvítí desítka?“ Odpověď je jednoduchá a velmi subjektivní: Nesednul mi retro vizuální styl. A to mnohem víc než v případě upírů.

Boneraiser Minions zdroj: Vlastní foto autora

Ano, plně si uvědomuji, že kdybych měl vizuál Vampire Survivors popsat nějak diplomaticky, tak použiju asi slůvko „bizarní“. Bez diplomacie bych sáhnul k mnohem krutějším slovům. Jenže lo-fi grafika Boneraiser Minions je vyloženě nepřehledná. Pokročilé fáze hry promění obrazovku v nefalšovaný rozpixelovaný bordel kostičkovaných protivníků, projektilů, pekelných přisluhovačů a efektů, ve kterém se nevyzná ani nemrtvé prase. V nastavení se dají zapnout speciální barevné obrysy pro různé typy jednotek, ale situaci to moc nezpřehledňuje.

Vaši nemrtví nohsledi sice mají vlastní hlavu a řídí se dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale hodí se alespoň rámcově vědět, kde se nachází, protože tam je často také nejničivější síla vaší legie. A s vyššími obtížnostmi jakékoliv vzdálení od kostlivé tlupy znamená velmi rychlý skon.

Jinak je ale stylizace hry výborná, chytlavou osmibitovou hudbou počínaje a konče infantilním humorem plným dvojsmyslů a slovních hříček. V Boneraiser Minions je to samý boner, pounding, fister a suckage. A místy humor dokonce zvládá obtížnou disciplínu: Být TAK hloupý, až je vlastně úžasně vtipný.

 

Král je mrtev, ať žije král

Jestli máte rádi digitální kokain v podobě Vampire Survivors a třeba už máte upíry dohrané křížem krážem, okamžitě sáhněte po Boneraiser Minions. Vyzkoušení tohoto nenápadného indie hitu vlastně ani nemusí být podmíněné předchozí zkušeností s dosavadním králem nezávislých her. Je to prostě sakramentsky povedená pecka sama o sobě.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Od Boneraiser Minions je velmi těžké se odtrhnout. Neskutečné množství obsahu, zábavná hratelnost, špičkový vtip, to všechno je zatraceně návykové. Jestli vám nevadí pixel artová stylizace, strávíte ve hře obrovské penzum času a budete se u toho královsky bavit.

Nejnovější články