Zážitky z Gamescomu: Star Trucker je skutečně vesmírnou odpovědí na české Truck Simulatory
zdroj: Raw Fury

Zážitky z Gamescomu: Star Trucker je skutečně vesmírnou odpovědí na české Truck Simulatory

31. 8. 2023 13:00 | Dojmy z hraní | autor: Patrik Hajda |

Víte, kolik bylo na letošním Gamescomu k vidění kamionových simulátorů? Čtyři, pokud mi tedy nějaký další neproklouzl pod radarem. Jedním z nich byl i nedávno oznámený Star Trucker, který vás – jak už název napovídá – vezme ke hvězdám.

V jednoduchosti se opravdu nejedná o nic jiného než o American či Euro Truck Simulator 2 od českých SCS Software s „drobnou“ změnou, že necestujete po silnicích, ale vesmírným prostorem ve stavu beztíže. Tvůrci ze studia Monster and Monster nicméně udělali ještě mnohem víc pro to, aby žánr kamionových simulací posunuli do budoucnosti.

Přestože se pohybujete ve vesmíru, kde není žádné nahoře, dole, vlevo a vpravo, občas tu na dálnici narazíte. Jedná se o jakési brány s cedulemi, které jako by z oka vypadly těm skutečným. Držet se jich asi nemusíte, ale skvělým způsobem vás navádějí jako příjezdové cesty k význačným bodům.

Těmi mohou být nejrůznější vesmírné stanice a skladiště, kde budete nabírat a vykládat své zakázky. Pořád tedy řídíte kamion a je vaším úkolem dopravovat různé návěsy z bodu A do bodu B, jen to prostě děláte ve vesmíru.

Star Trucker zdroj: Raw Fury

I tady musíte zaparkovat ve vyznačeném prostoru, ale když chcete navštívit nějakou stanici, musíte se skutečně pozadu zadokovat s pomocí externích kamer a trysek směřujících do všech stran. Pro snazší přístupnost tu ale nechybí ani pohled ze třetí osoby, byť na řízení a ovládání prvků kamionu (tahání za spoustu pák) zas tak praktický není.

Zásadním rozdílem ve Star Truckeru oproti konkurenci je přítomnost vysílačky a fakt, že půjde o hru s příběhem. Při poklidné „jízdě“ vesmírem si můžete skrz vysílačku povídat s ostatními truckery, a dokonce v rámci rozhovorů volit své odpovědi. Povídat si ale nemusíte, když zrovna nebudete mít náladu.

V rámci možností vylepšení jsem byl docela zklamaný, že ve hře nebude možné kupovat nové kamiony, ale aspoň ten svůj jediný si budete moct různě vylepšovat a upravovat jeho vzhled. Ve vesmíru na vás bude čekat i spousta hrozeb, a pokud dojde k nějaké havárii, nezbude vám nic jiného než se nasoukat do skafandru a pustit se do oprav ručně.

zdroj: Raw Fury

Kratičké demo mi ještě umožnilo nahlédnout do technologického stromu, který je velice podobný českým truckům, takže v něm nechybí možnost odemknout si velmi křehké náklady či náklady na dlouhé vzdálenosti, za což můžete inkasovat větší obnos hvězdné měny, ale zvyšuje se tím i riziko s dopravou spjaté.

Byla to opravdu jen malá ochutnávka, ale stačila na prohloubení mé zvědavosti. Star Trucker vypadá dobře a má neotřelé zasazení (díky „dálnicím“ a designu kamionu máte pocit, že se hra odehrává v současnosti), létání s kamionem ve volném prostoru je velice neokoukané, možnost vystoupit a provádět nejrůznější opravy je rovněž osvěžující a celý zážitek prohlubuje přítomnost jiných řidičů, s nimiž můžete vést konverzace.

Je to trochu paradox, ale díky několika drobnostem je Star Trucker o něco uvěřitelnější simulací kamionů než Truck Simulatory, byť je samozřejmě otázka, zda raketami poháněné kamiony uhánějící vesmírem můžeme vůbec považovat za simulaci…

Nejnovější články