Zážitky z Gamescomu: Sonic Superstars jsou nadějným 2D návratem s kostrbatým coopem
zdroj: Sega

Zážitky z Gamescomu: Sonic Superstars jsou nadějným 2D návratem s kostrbatým coopem

31. 8. 2023 15:00 | Dojmy z hraní | autor: Šárka Tmějová |

Ačkoliv Sonicovi už těžko někdo sebere právo pobývat v síni slávy herních maskotů, prožívá si modrý ježek v posledních letech jen těžko popiratelnou krizi středního věku. Nedá se říct, že by se mateřská Sega nesnažila ho z ní dostat - tu s větším úspěchem, třeba ve filmových adaptacích nebo před šesti lety se Sonic Mania, tu s výrazně menším, v prakticky všech pokusech přivést do jeho herních piškuntálií třetí rozměr.

Když všechno ostatní selže, vraťte se ke kořenům. Novinka Sonic Superstars, na které společně se Sonic Teamem ze Segy spolupracují autoři Balan Wonderworld ze studia Arzest, je přesně tímhle návratem. 

zdroj: Sega

Klasickou hratelnost viděnou ze strany, sestávající ze svištění barevnými úrovněmi ve snaze sesbírat co nejvíc blyštivých prstýnků, koření novinky v podobě moderní grafiky, speciálních schopností a lokální kooperace až pro čtyři hráče, kde se k Sonicovi může připojit Tails, Knuckles a Amy. Každá z postaviček má přitom trochu jinou fyziku a styl pohybu - kde se Sonic valí jako modrá dělová koule, Tails s Knucklesem se vznáší a Amy zase na rozdíl od zbytku ovládá dvojitý skok.

Na Gamescomu jsem měla možnost vyzkoušet trojici úrovní, některé z nich sólo, jiné se spoluhráčkou. A upřímně řečeno, jakkoliv gaučové multiplayery zbožňuju, tenhle zážitek rozhodně patřil k těm slabším.

Sonic Superstars zdroj: Sega

Hry se Sonicem jsou v principu velmi rychlé a frenetické, úrovně v Superstars nicméně nejsou úplně přímočaré, a tak se vám snadno může stát, že se budete chtít rozběhnout úplně jiným směrem. Případně se sice rozběhnete na stejnou stranu, ale jeden z vás nabere potřebné momentum mnohem dřív a než se rozkoukáte, zmizí ten druhý ze záběru kamery. 

Můžete se sice jedním stisknutím tlačítka objevit u svých spoluhráčů, aniž byste za oživení museli utrácet posbírané prstýnky, ale podobné záseky nás pravidelně vyhazovaly z rytmu. 

A to jsme hrály ve dvou - nedokážu si moc představit, že se tímhle způsobem čtyři hráči u jedné obrazovky budou všichni výborně bavit. Samozřejmě, se svými kamarády, ratolestmi nebo partnery se asi snáze domluvíte na společném postupu, i tak se ale patrně bude dost často stávat, že někdo někoho nechá daleko za sebou. 

Sonic Superstars zdroj: Sega   Sonic Superstars zdroj: Sega

Osamocené hraní jsem si tak užila mnohem víc. Sonic a jeho kamarádi totiž pátrají po smaragdech chaosu, které jim propůjčují celou řadu speciálních schopností. Můžete se kupříkladu naklonovat, zapnout si rentgenové vidění, které vám ukáže různá skrytá tajemství, vymrštit se vysoko do vzduchu v podobě meteoru, případně se proměnit v kapalinu a využít zkratku ve vodopádu. 

Triky můžete z rukávu vytahovat prakticky kdykoliv, ale nedokážu si představit, že na ně v multiplayeru vůbec budete mít čas. Jejich používání je čistě dobrovolné a pro postup nejsou potřeba. Určitě jimi nepohrdnou nováčci nebo mladší publikum, zejména v soubojích s bossy ale můžou přijít dost vhod i těm zkušenějším. Vaším úhlavním nepřítelem je stále Dr. Robotnik, tedy Eggman, jeho robotické hračky jsou nicméně stále vychytanější, a tak jejich zneškodnění vyžaduje větší dávku šikovnosti. Anebo kreativity se zmíněnými schopnostmi.

Sonic Superstars zdroj: Sega

Nejprve si smaragdové power-upy každopádně musíte odemknout v tajných levelech, kde vás čeká minihra s proskakováním obručemi, která houpavým pohybem mírně imituje Spider-Mana.

Úrovně Sonic Superstars jsou zbrusu nové, v mnohém se ale inspirují ověřenou klasikou. Bridge Island Zone se svými zelenými kopečky, smyčkami a průzračnou vodou designem zcela evidentně vychází z Green Hill Zone, Pinball Carnival zase připomíná cirkusovější Casino Night Zone, jen s mnohem větším množstvím interaktivních prvků, bumperů a flipperů. 

Sonic Superstars zdroj: Sega   Sonic Superstars zdroj: Sega

Nejvíc nás ale se spoluhráčkou nadchla zbrusu nová Cyber Station Zone, inspirovaná retro kyberpunkovou estetikou se speciální láskou k neonům a plošným spojům. V ní může Sonic s kamarády probíhat speciálními branami, které je promění ve voxelové chobotničky, které mohou plout libovolným směrem, myšky v bludišti evokujícím Pac-Mana, nebo dokonce v rakety jak vystřižené ze shoot ‘em up hry. Rychlé tempo přitom zůstává, ale aby modrý ježek zůstal i v dnešní době uspěchané době relevantní, potřebuje podobné, originálně hravé nápady jako sůl.

Sonic Superstars zdroj: Sega

Sonic Superstars vychází 17. října na PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Switch, PlayStation 4 a Xbox One.

Nejnovější články