Splinter Cell - první dojmy
zdroj: tisková zpráva

Splinter Cell - první dojmy

21. 12. 2002 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Pokud máte rádi napětí a dech beroucí atmosféru, rozhodně byste si neměli nechat ujít demo slibné akční hry Splinter Cell, ve které se stanete agentem tajných služeb a budete infiltrovat policejní stanici.

Autor: Cappy
Publikováno: 21.prosince 2002


Obrázek zdroj: tisková zpráva Pokud patříte mezi náruživé hráče, pokud máte rádi napětí, dobrodružství, dech beroucí atmosféru a úplně ze všeho máte nejraději výborné počítačové hry, pak byste si rozhodně neměli nechat ujít čtvrteční demo akční hry Splinter Cell. Zkuste Splinter Cell jednou, dvakrát a garantuji vám, že z něj budete unešení. Ostatně, i já už začínám mít pomalu raději tmu než světlo, a po bytě se pohybuji zásadně nehlučně a tak, aby mě nikdo neviděl (hlavně na výpravách do ledničky). Ptáte se proč? Po přečtení našich prvních a věru hlubokých dojmů jistě pochopíte.

Na světě existují hry, u kterých máte dojem, že se u nich nedá zestárnout. Okolní čas jako by neexistoval a nebýt jistých fyzických potřeb, lamentování spolubydlících osob, či nenadálých výpadků elektřiny, asi by člověk od počítače už nevstal a pořád by jen hrál a hrál. Povídat se o tom dost dobře nedá, musí se to cítit, a hlavně, musí se to zažít. Proto se raději pomalu přesuneme do blízké budoucnosti, kde se odehrává i ....

 Příběh
NSA (neboli National Security Agency) je speciální zpravodajská agentura provozující odposlouchávací síť Third Echelon. Její snahou je odposlouchávat datové a šifrované přenosy mezi jednotlivými počítači na světě, vyhodnocovat je, a na případná nebezpečí předem reagovat. Její existenci americká vláda pochopitelně popírá, ale faktem je, že když v Gruzii (bývalém Sovětském Svazu) zmizí agentka Alice Madisonová a dokonce i agent Blaustein, který jí měl najít, je CIA v koncích. A právě v tento okamžik se na scéně objevuje hlavní hrdina.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Sam Fisher je speciálním agentem a je to také ústřední postava celé hry. Právě Sama Fishera hráč ovládá a právě s ním se pouští do nebezpečných akcí daleko od domova. To je také hlavní náplní hry. Většina misí se sestává z nepozorovaného a neslyšného infiltrování nějaké budovy či základny a splnění úkolu, který Samovi zadá centrála. V demu jde o nalezení dvou ztracených agentů a když jsou nalezena jen jejich nehybná těla na pitevních stolech, tak rovněž získaní tajných informací z počítače ukrytého za dveřmi v posledním patře.

V těchto místech záměrně odbočím, neboť v dávné i nedávné historii se to nejrůznějšími agenty a agentkami jenom hemží. Takže i když vzpomeneme jenom ty nejznámější, jakými jsou například James Bond, Mata Hari, Solid Snake, agent Mlíčňák a nebo Mirek Dušín, tak dospějeme k závěru, že z námětu hry žádné novátorství nečiší. Jedinou věcí, která zmíněné špiony od sebe odlišuje je způsob práce a používané...

 Nádobíčko
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Zatímco Mata Hari ke své práci musela používat (no, raději to nebudeme rozvádět, přeci jen nepíšeme po 22. hodině), tak o pár let později stačilo Jamesi Bondovi stisknout nenápadné tlačítko na zapalovači a všech 25 po zuby ozbrojených protivníků bylo namydlených dříve než uslyšeli "cvak". Solid Snake se zase neobešel bez svého radaru a agent Mlíčňák bez nafukovacích kapes s prostorem pro dva stany i s podsadou. Ale ani oni, a ani Mirek Dušín se svým švihadlem a olejničkou, nemůže Samu Fisherovi konkurovat.

Jeho výstroj a výzbroj, se kterou se setkáte v demu, je poměrně pestrá a skládá se z:

Černé pyžamo - maskovací oblek Sama Fishera, který ho činí nenápadným na temných místech. Jeho součástí jsou i pohodlné stealth boty zajišťující bezhlučnou chůzi (něco jako bačkory zvané důchodky, ale modernější).

Night Vision Headset - speciální brýle pro noční vidění v upraveném, černo-bílém módu. Navíc doplněné o termovizi, která dokáže rozeznávat jemné rozdíly teplot všech okolních objektů a těles a rozlišit je pomocí jasných barev (ideální pro kontrolu prostoru za dveřmi!). Sytě červená barva například představuje vyšší teplotu, než bledě modrá.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Disposable Pick - univerzální destrukční šperhák schopný zlikvidovat i masivní dveřní zámek. Bohužel, s omezeným množstvím použití.

Optic Cable - ohebný optický kabel sestávající z tisíců optických vláken doplněný o obrazovku. Lze jej prostrčit pode dveřmi a zkontrolovat prostor za nimi.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva 5,72 mm SC Pistol - poloautomatická pistole opatřená dloooouuuhým tlumičem zášlehu, tlumičem zvuku a zásobníkem na 20 ran. Svojí účinností a přesností se však řadí někam mezi flusbrok a dámský revolver do kabelky. Zneškodnit vybraný cíl jednou kulkou znamená zatajit dech, k cíli se nepozorovaně a neslyšně doplížit - a pak ho ze vzdálenosti dvou, nebo raději jednoho centimetru trefit mezi oči. Ale to naštěstí není jediný způsob jak zneškodnit protivníka jednou ranou a existují i mnohem snazší. Souvisí to i s...

 Pohyby
Sam je schopen provádět celou řádku běžných pohybů (chodit, lehce vyklusávat) a také některé méně běžné, neváhám napsat neobvyklé. Pokud jste viděli trailer, pak už jistě víte, že například dokáže vyskočit na zeď, od ní se odrazit, udělat rozštěp a potom zůstat viset v rozporu mezi dvěma stěnami (stačí si stoupnout čelem ke zdi a pak 2x stisknout klávesu pro výskok). Odtud, z přítmí, ve kterém je díky svému černému obleku pro strážce neviditelný, může provádět nečekané útoky směrem dolů. Vhodně mířeným seskokem je tedy možné omráčit procházející stráž, což je velice Zvětšit zdroj: tisková zpráva efektivní.

Škoda jen, že tyto triky nelze provádět úplně všude, na všech místech mapy. Maximálně by se tím ušetřily nějaké ty náboje, které nezkušenému hráči rychle ubývají. Zajímavým zpestřením je i možnost brát rukojmí a s vybranými jedinci si (proti jejich vůli samozřejmě) popovídat. Nesmím zapomenout ani na kotouly, ručkování, či pohyb podél zdi.

 Jak hrát Splinter Cell?
Snažit se zůstat co nejvíce potichu, pohybovat se v temných prostorách a být maximálně nenápadný. Vždy se ujistit, že v místnosti není průmyslová kamera. Nestřílet do civilistů pokud to není nezbytně nutné (v demu není) a raději se jich ptát na informace. Ani není potřeba ukrývat bezvládná těla na temných místech (pod schody a podobně), v demu to nemá příliš smysl. Vždy jde na protivníka vymyslet nějaký nový trik, novou past, do které se chytí a proto vás demo bude dlouho bavit. Skoro v každé místnosti se povalují plechovky od nápojů a tak je o zdroj, pro strážce nečekaného hluku, vždy postaráno.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

A ještě něco. Rozhodně si dávejte pozor na indikátor nebezpečí v pravém dolním rohu obrazovky. Kdo si pozor nedá, koleduje si o příděl olova. Ideálním prostředím na blbinky je spodní podlaží. Speciálně pak chlapík zamčený v kumbálu a kazící si oči sledováním televize v pracovní době. Víc říkat na toto téma ani nebudu :-)

 Grafické zpracování...
... je velice dobré a také náročné na hardware. Hra běží na poslední verzi Unreal enginu a tak se není co divit. Vychytávkou, která asi každého dostane, jsou realistické závěsy v márnici. I když na nich nejsou vidět průstřely, mají něco do sebe a vypadají úžasně. Vůbec celá hra je prošpikována velmi detailní grafikou. Většina předmětů je zničitelná, některé se dají ničit i na etapy, postupně, takže si s nimi docela vyhrajete. Asi nejvíce mě však dostala pára stoupající od pootevřené chladící komory. Normálně není vidět, objeví se pouze v případě, že v místnosti zhasnete (tzn. rozstřílíte všechna světla).
Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Člověk nemusí být zrovna Einstein aby poznal, kdy se zblízka kouká do hlavně pistole, a kdy už jde do tuhého. Když demo budete hrát, asi jej na poprvé nedokončíte. Ale buďte si jisti, že na desátý pokus už to bude s prstem v nose. Protivníci nejsou nijak zázrační střelci, jsou naskriptovaní a jakmile vystřelíte, okamžitě ví, odkud výstřel přišel - což je poněkud nelogické vzhledem k tomu, co jsem napsal výše o pistoli a o tlumiči.

 Chyby
I toto demo obsahuje několik zajímavých bugů. Tak například pokud necháte ležet tělo uprostřed dveří, dveře se bez problémů zavřou, jako by tam tělo vůbec nebylo. Koukající nohy nebo hlava z pod dveří pak vypadá poněkud podivně. Co mi na hře dále vadí, je nemožnost sebrat protivníkům jejich zbraně. Z mrtvol neteče krev (nezašpiní se podlaha, která by prozradila nezvanou, tedy vaší, návštěvu) a některé dveře nejdou zavřít a jiné otevřít, i když už otevřené jednou byly. Zajímavostí je i podivný tvar klávesnice na jednom z přiložených obrázků, který vůbec neodpovídá skutečnosti.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v sekci screenshotů

 Tipy pro zpestření hraní
Pokud chcete být opravdu neslyšní, můžete použít následující postup. Funguje hlavně v posledním patře, kde sedí dva strážci za počítači. Pokud budete klečet a budete rychle mačkat za sebou šipku vpřed tak, aby postava Sama neudělala krok, můžete se k nim přiblížit aniž by si vás všimli. Můžete jednoho ze strážců vzít jako rukojmí, ale nepočítejte s tím, že jeho kolega nebude střílet. Střílet bude, a zvesela. Jak do vás, tak do svého kolegy podle toho, jak mu zrovna vyjde muška.

Dalším trikem je tiché otevření dveří. Pokud za normálních okolností otevíráte dveře, objeví se vám v okénku pro interakce nápis "OPEN DOOR". Když však klávesu podržíte a stisknete ještě k tomu šipku pro pohyb dozadu (dolů), objeví se původně skrytý nápis "OPEN DOOR STEALTH", díky kterému můžete vklouznout do dveří potichu a v okamžik, kdy zrovna budete chtít.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Jaký Splinter Cell vlastně je? Je jako nikdy nekončící sólo saxofonu Lízy Simpsonové. A věřím tomu, že po výrazném úspěchu na konzoli Xbox sklidí tento "Thief v moderní době" slávu i na PC. Tak plížením, plazením, vpřed!

Další tipy pro hraní dema a postřehy naleznete v této novinkové diskusi a pokud vám Splinter Cell nejde spustit, zkuste úpravu .ini souboru popsanou tady.

Stáhněte si: Demo, E3 trailer, Videa, Cheaty
Související články: Novinky

 
Cappy
připravil: jd


 
 

Nejnovější články