Judge Dredd vs. Death - první dojmy
zdroj: tisková zpráva

Judge Dredd vs. Death - první dojmy

20. 10. 2003 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Akční hra na motivy komiksu Judge Dredd, který můžete znát nejspíše díky filmu se Sylvestrem Stallonem v hlavní roli, se nyní dostává na trh. Co od ní můžete čekat a čím vybočuje z průměru?

Autor: Ondřej Prokop
Publikováno: 20.října 2003
Verze hry: veřejné demo
Doba hraní: 1 týden


Obrázek zdroj: tisková zpráva Akční hra na motivy komiksu Judge Dredd, který můžete znát nejspíše díky filmu se Sylvestrem Stallonem v hlavní roli, v těchto dnech vychází v západní Evropě a zanedlouho se snad dostane i do Čech. Autoři před časem vypustili demo, ze kterého jsem zachytil své dojmy. Jak možná víte, pod jménem Judge Dredd skrývá hrdina stejnojmenného komiksu. Ačkoliv v našich končinách není tento komiks příliš známý, v zahraničí se těší velké popularitě. Z té chtějí také těžit vývojáři z Rebellion, kteří za touto hrou stojí, ale jinak se proslavili hlavně sérii Alliens vs Predator.

 Nejistá budoucnost
Pro ty, kteří o Judge Dredd: Dredd versus Death slyší poprvé jen zopakuji, co jste si zde již mohli přečíst dříve. Děj se odehrává v relativně nedaleké budoucnosti - v roce 2122. V době, kdy se prakticky po celém východním pobřeží Spojených států rozkládá jediné město jménem Mega City One, čítající přes 400 miliónů obyvatel. V tak přelidněném městě není již dále možné udržet pořádek tradiční cestou jako doposud. Proto vznikly speciálně vycvičené jednotky, které si říkají soudci (judge). Ti mají absolutní moc a mají možnost okamžitě namístě vyřknout ortel nad každým, kdo jakkoliv poruší zákon. A právě jedním ze soudců je i náš Judge Dredd, za nějž si zahrajete. Dál bych se obecným informacím o hře nevěnoval a raději bych rozebral dopodrobna demo, které Rebellion vypustili.

 Po instalaci
Demo nabízí dva herní mody „Story“ a „Arcade“. Arcade obsahuje pouze 2 mapy (v plné hře by jich mělo být zhruba dvakrát tolik), které jsou určeny jen jako další zábava poté, co dohrajete hlavní část hry. Jedna aréna je typický DeathMatch, druhá je jakýsi lov zombie, kde máte za úkol přežít co nejdéle nekonečné nájezdy těchto potvor.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

V části Story nám autoři dali okusit třetí kapitolu (tedy spíš jen její část) z celkových dvanácti, které nabídne plná hra. Na začátku vás přivítá renderovaná animace hlavního hrdiny projíždějícího městem na své motorce Lawmaster. Při jízdě dostává hlášení o tom, že jedna z důležitých jednotek se již dlouhou dobu neohlásila a dostává tak rozkaz tuto jednotku najít a podat zprávu o tom, co se stalo. Ale to se již ocitáte uprostřed gangu, který proti vám okamžitě zahajuje palbu. Jejich zvládnutí vám nezabere příliš času, takže můžete za okamžik pokračovat dále do nitra hry.

 Policistou a soudcem zároveň
Obrázek zdroj: tisková zpráva Ačkoliv by se mohlo zdát, že půjde o prostou a bezduchou střílečku, není tomu tak. Protože Dredd je rukou zákona a dbá na jeho dodržování, neměl by ho sám překračovat. To znamená, že není nutné, dokonce je to i kontraproduktivní, střílet po všem, co se ve hře hýbe. Sice vám to nikdo přímo nezakazuje, ale hra je navržená tak, aby k tomu nedocházelo. Jste vybaveni takzvaným Lawmeterem, na kterém se promítá vaše veškeré chování, respektive kriminalita vámi způsobená. Takže je jasné, že nevinné kolemjdoucí byste příliš olovem krmit neměli. Horší už je to se znepřátelenými gangy a rebely. Většina z nich proti vám útočí automaticky a pak je jen na vás, jestli je všechny pošlete k zemi (pak musíte počítat s klesajícím Lawmeterem) nebo zkusíte vyjednávat.

V Judge Dredd: Dredd versus Death máte totiž možnost nepříteli říci „jeho práva“, a tak ho zkusit přemoci, aby se sám vzdal. Někdy to vyjde, někdy ne, většinou se vám jednotky vzdají sami poté, co jednoho nebo dva z nich zabijete a oni poznají, že proti vám nemají nejmenší šanci. Potom padnou na kolena s rukama za hlavou a čekají, až k nim přijdete, nasadíte jim pouta a řeknete jim rozsudek. Na obrazovce se vám poté objeví informační tabulka se jménem dotyčného se všemi zločiny, co spáchal a vaším trestem, který jste mu určili.

 Zbraně
Protože přesila ve hře je vůči vám opravdu veliká, potřebujete samozřejmě dostatečný palebný arzenál, který vám pomůže zvládnout každou situaci. Autoři zvolili trochu nestandardní výběr, kdy nemáte možnost mít tucty rozličných pušek, samopalů a pistolí, nýbrž dokážete nést pouze dvě zbraně.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Ale protože se děj neodehrává v realitě, nemusíte se bát nějakého stereotypu, vaše hlavní zbraň - Lawgiver - v sobě totiž spojuje hned několik rozličných funkcí. Skrývá (v podobě šesti modů střelby) šest různých druhů munice, a tak se po každém přepnutí změní úplně na jinou zbraň a je pouze na vás, jakou si vyberete na kterou situaci nebo protivníka. Ke svému multifunkčnímu Lawgiverovi si můžete navíc u padlých nepřátel sebrat něco speciálního, jako třeba sniperku či těžký kulomet. Dále vaše výbava obsahuje vcelku užitečné granáty, a kdyby vám náhodou došly všechny náboje, můžete protivníka ještě praštit pažbou jakékoliv zbraně.

 Nepřátelé aneb tajuplní obyvatelé města
V průběhu celé demoverze se setkáte s docela velkým počtem různých nepřátel. Někteří z nich ani vašimi přímými oponenty nejsou a dokud je nevyprovokujete nějakou „vtipnou hláškou“ nebo výstřelem, tak si vás ani nevšimnou. V průběhu hraní narazíte na všelijaké stvoření, z nichž lidmi se dá nazvat opravdu jen hrstka. Potkáte různé zombie, nemrtvé, androidy a další neidentifikovatelné stvůry.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Co mě docela zklamalo, byla umělá inteligence. Ačkoliv je jasné, že v této arkádově stavěné hře, kde jste vystaveni velmi často až několikanásobné přesile, není tak důležitá, některé věci se mi opravdu nelíbily a vypadaly až směšně. Pevně doufám, že alespoň pár z těchto chyb autoři ve finální verzi opraví. Často se v demu stává, že protivník stojí v bojovém postoji a míří si na určité místo, odkud byste měli přijít, ovšem když ho obejdete a přijdete k němu z boku, vůbec vás nezaregistruje. Občas se nepřítel někde zasekne, nebo dělá nepochopitelné pohyby.

Na druhou stranu musím pochválit například snahu většiny oponentů schovávat se před vámi za roh, či nějakou překážku tak, aby se nevystavovali celým tělem palbě a stříleli spíše ze zálohy. Když soupeři vystřelíte zbraň z ruky, snaží se najít si jinou, klidně i po svém padlém spolubojovníkovi. Celkově na mě tedy AI působí dosti rozpačitě - v některých ohledech podprůměrná, v některých docela ujde, čili je těžké jí shrnout nějak jednoznačně.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v sekci screenshotů

 Technické zpracování
Judge Dredd: Dredd versus Death běží na úplně novém Asura engine, jehož předchůdce rozpohyboval již zmiňovanou hru Aliens vs Predator. Autoři se snažili zachytit nejisté prostředí budoucnosti, ve kterém se pohybujete tmavými ulicemi mezi mrakodrapy tyčícími se tak vysoko, že jejich vršky mizí ve smogem potemnělé obloze. Stejně tak je kladen důraz na zachování arkádového a komiksového zpracování. Všechny tyto střípky dávají dohromady společně s výbornou hudbou a zvuky vcelku poutavou atmosféru.

Samotná grafika je podle mého názoru na dnešní dobu na úrovni. Sice neuvidíte takové orgie jako například na enginu Unreal Tournament 2003, ale celkově působí dobře. Postavy mají pěkně zvládnuté animace, nádherně působí pozadí (vzdálené domy, obloha…), které není tvořeno pouhou texturou, ale je modelováno. Jedinou výtku ke grafickému zpracování bych snad směřoval na samotné modely postav, které mi přijdou poněkud ošizené a podle mého názoru by se daly udělat mnohem realističtější, kdyby na nich tvůrci tolik nešetřili polygony.

 Resumé
Zvětšit zdroj: tisková zpráva I když mě osobně Judge Dredd příliš neoslnil, domnívám se, že by nemuselo jít o špatnou hru, ať už kvůli komiksu, o kterém pojednává, tak i týmu, který za hrou stojí. To ovšem nemůžu z krátkého dema dostatečně posoudit, a proto nezbývá než počkat na konečný verdikt v recenzi, kterou z plné verze připravuje kolega David Ducháček.

Stáhněte si: Demo, Trailery, Patch, Cheaty

Související články: Novinky



Ondřej Prokop
připravil: jd

 
 

Nejnovější články