E3 dojmy: Hologramy z HoloLens ovládly E3
zdroj: tisková zpráva

E3 dojmy: Hologramy z HoloLens ovládly E3

22. 6. 2015 18:25 | Dojmy z hraní | autor: Miloš Bohoněk |

Změřili mi vzdálenost mezi očima, posadili mě do provizorní laboratoře, na hlavu mi nasadili přístroj zvaný HoloLens a v chodbě přede mnou se najednou objevil checkpoint. Okolí vypadalo přes skla HoloLens jako ve skutečnosti, tzn. nebyl jsem ponořený do virtuální reality. Bylo „pouze“ rozšířené o hologramy. Připadal jsem si jako ve hře, odehrávající se v naší realitě. A byl to nejsilnější zážitek z celé letošní E3.

Ve vzduchu přede mnou visela hologramová značka s ukazatelem zbývající vzdálenosii. Tak jsem vyrazil. „2 meters... 1.5 meters...“. Checkpoint odpočítával jako ve hře. HoloLens brýle v sobě mají zabudovaný akcelerometr, gyroskop a samozřejmě poznají, kam se koukáte.

Když jsem k checkpointu dorazil, ve vzduchu levitující bod se změnil v šipku, která mě nasměrovala vpravo. Šel jsem do další chodby za dalším hologramem, a ten už mě navedl do hlavní místnosti s velkým kulatým stolem, kolem něhož nastoupilo dalších pět lidí. Všichni sledovali, jak se na desce zhmotňuje hologram multiplayerové mapy z Halo 5. Byl pekvapivě detailní, bez hrubých pixelů a zubatých hran. 

Sci-fi 

Pamatujete scénu z Avatara, kde korporátní hajzlík ukazuje hrdinovi nerostná ložiska pod posvátným stromem? Anebo jinak, pamatujete libovolné sci-fi, kde se postavy sejdou u kulatého stolu a prohlížejí si trojrozměrné hologramy? Přesně takhle funguje HoloLens. Do vašeho světa vnáší hologramy.

V praxi se jedná o poměrně macatý headset, který vám zakryje výhled a potrápí nosní kost. Už po deseti minutách mě svou tíhou tlačil a nedovedu si představit, že bych HoloLens měl na hlavě několik hodin denně. Je ale třeba říct, že Microsoft prezentoval jen prototyp a do plnohodnotné verze ještě nějaký ten pátek zbývá. Navíc o nějakém uživatelském komfortu tato předváděčka nebyla – tvůrci chtěli ukázat, že mají fungující technologii.

Mapu uprostřed stolku jsem nemohl popotahovat jako svět v Minecraftu, jak bylo k vidění na tiskové konferenci Microsoftu (link), ale i tak bylo o zábavu postaráno. Nejprve jsem si prohlížel obří vesmírnou loď UNSC Leviathan a poté se objevila hologramová trojrozměrná mapa bojiště z Halo 5.

maxresdefault (3) zdroj: tisková zpráva

Mapa se postupně měnila, zvětšovala a zase zmenšovala různé své části v závislosti na tom, o čem zrovna vykládala Sarah Palmer, šéfová ve sparťanském brnění, jejíž hologram stál opodál. Instrukce ke mně proudily skrze reproduktory zabudované v headsetu, které jsou z několika metrů prakticky neslyšitelné, ale nositeli zprostředkovávají prostorový zvuk (součástí zařízení je i mikrofon). Vážně jsem si připadal jako ve hře nebo ve sci-fi filmu.

Ať už jsem na hologramy koukal z jakéhokoli úhlu, pokaždé vypadaly stejně, takže i kdybych chodil kolem stolu dokola, stále budu vidět to samé. Díky tomu byli všichni účastníci brífinku v obraze, ať už stáli kdekoli. Podmínkou však bylo, že se na hologram dívali středem hledí. Hologramy jsou viditelné, jen když se na ně díváte skrze poměrně malý obdélníček uprostřed brýlí, což je věc, kterou snad Microsoft ještě vyladí. Zorné pole je zatím dost malé a stačilo, abych se podíval jen o kousek vedle, a hologram na stole zmizel.

hololens zdroj: tisková zpráva

Je tohle budoucnost? 

HoloLens je nová technologie, s níž se vývojáři teprve musí naučit. Nejde o konkurenci Oculus Rift, Project Morpheus nebo Vive. Namísto virtuální reality HoloLens nabízí realitu rozšířenou (augmentovanou), jejíž využití Microsoft vidí ve všech možných oborech od architektury přes strojírenství až po vesmírný výzkum (na vývoji headsetu se podílela i NASA, a to z ryze zištných důvodů – o HoloLens má velký zájem ). Rozhodně nečekejte, že HoloLens do roka a do dne změní herní průmysl. Jestli k něčemu takovému vůbec někdy dojde, bude to trvat ještě mnoho let. A jedním z důvodů je i cena.

HoloLens bude k mání snad někdy příští rok, ale představitelé Microsoftu už stihli říct, že za HoloLens zaplatíte výrazně více než za herní konzoli. V kuloárech se mluví o třech tisících dolarech. Šílené? Jak se to vezme. V těch samých kuloárech se mluví o tom, že právě hologramy jsou hudbou budoucnosti. Něco na tom bude. A i kdyby ne, aspoň se zapsaly jako největší technologická senzace letošní E3.

Nejnovější články