Křižácké výpravy v Lionheart Kings Crusade
zdroj: tisková zpráva

Křižácké výpravy v Lionheart Kings Crusade

9. 9. 2010 11:11 | Preview | autor: Petr Poláček |

V historické real-time strategii stane Richard Lví srdce tváří v tvář Saladinovi při bitvě o Jeruzalém.

Nejnovější hra od studia Neocore neboli z nedávna třeba autorů King Arthur poběží na stejném enginu, ale až na podtitul se jmenuje stejně jako jedno historické RPG z doby před sedmi lety. Lionheart: King's Crusade se také točí okolo křižáckých výprav na Blízký východ v době 12. století a zpodobňuje to, jak britská vojska Henryho II. a francouzské pluky Filipa II. spojila své síly a vyrazila proti Saladinovi, kterému se tehdy podařilo dobýt Jeruzalém. Henry II. ovšem již v roce 1189 skonal a vůdcem třetí výpravy se stal chrabrý Richard Lví srdce. Nic na tom, že říšská armáda Fredericka Barbarossy se utopila ještě předtím, než se jí podařilo do Jeruzaléma dorazit; Richard nakonec i s obřími ztrátami město dobyl a hned v roce 1192 uzavřel s Muslimy smlouvu, kterou jim Jeruzalém opět vrátil s tím, že do něj budou smět křesťanští poutníci.


To vše se hra pokusí zpodobnit na půdorysu zčásti real-time strategie, zčásti kovaného RPG. Čekají vás dvě kampaně, jedna za Richarda Lví srdce, druhá v roli Saladina a jeho obranců. Vývojáři se sice místy odkloní od historie, ale slibují realistické podání bitev, autenticky vymodelovanou podobu jednotek a třeba i zpodobnění rytířské cti - traduje se, že když Richard jednou v bitvě přišel o koně, Saladin mu na výraz úcty nechal poslat dva hřebce, což bude ve hře asi trochu připomínat pověstnou hlášku "Posily dorazily", jak ji známe z Command & Conquer. V každé misi vás bude čekat jiný úkol, nejprve třeba dobytí určité lokace a následně její obrana před nepřítelem, před bojem nicméně budete moci nechat strategicky upravit terén, např. vysekat stromy, v nichž by se jinak schovali nepřátelští lučištníci, nebo připravit nádrže z olejem, jenž vaši vlastní střelci posléze v bitvě zapálí.

Co se týče surovin, ty se budou dělit na zlato (pro nákup nových jednotek a upgrade výzbroje), dále slávu (přitahuje do vojska hrdiny) a víru, která se projeví zapnutím jakési morální aury u všech vojáků. Podobný efekt bude mít i nález náboženské trofeje: při hraní za Richarda si ji budete moci buďto nechat a okamžitě tak posilnit vojsko, nebo poklad zaslat papeži, což se projeví s větším efektem, nýbrž až dlouhodobě. Saladin to bude mít jednodudšší, papeži samozřejmě posílat nic nebude - možná tak usekané hlavy jeho vojáků - a každý nález bonusového předmětu tak prostě jen zocelí jeho vojáky.

Lionheart: Kings' Crusade vyjde u Paradox již 17. září pro PC.

zdroj: Hooked Gamers & IGN

levis

Nejnovější články