Call of Duty World at War - preview
zdroj: tisková zpráva

Call of Duty World at War - preview

10. 6. 2008 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Pach škvařícího se masa po spalování Japonců plamenometem až na kost povane džunglí v zatím nejbrutálnějším dílu série. Veškeré detaily o pekle v Pacifiku POUZE NA TISCALI.

Autor: Moolker
Publikováno: 10.června 2008


Příští Call of Duty se zdá být plné překvapení. Nebude se odehrávat jen v Pacifiku, rozhodně nepůjde o nejmírumilovnější díl série a neabsolvujete ho pouze sami - detaily o všem POUZE NA TISCALI.
Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Vlastnosti Call of Duty 5 mohou být sebezajímavější, ale jeho jménu se bude člověk jen těžko nesmát. Prý „Svět ve válce“. Snad to nejtuctovější, co lze vymyslet, téměř konkurence pro skvosty typy „PizzaDude“. Navíc to ani nemá s náplní hry tolik společného. Až jednou třeba vyjde CoD z první světové, Afghánistánu, Koreje a Vietnamu a Activision to celé, plus staré díly, vydá v jedné velké Call of Duty kompilaci, pak to může být „World at War“. Ovšem teď... teď fakt nevím. Nebyl by výstižnější název třeba Pacifik v plamenech...? Ale kšá, rejpale jeden! Co takhle začít povídat o hře samotné?

 Stará známá doba
Po velikém skoku Call of Duty 4: Modern Warfare směrem do současnosti se páté CoD „tradičně“ vrátí do druhé světové. Stejně jako v případě CoD3, i na tomto dílu pracuje studio Treyarch. Ačkoliv jejich předchozí dílko bylo povedené, oné pověstné Call of Duty kvality nedosáhlo a oni teď dostali jedinečnou šanci napravit si reputaci.

Druhá světová tedy zůstává a dění bude převážně zasazeno do posledních měsíců války. Mimo válčení v Pacifiku, hlavní to části CoD5, se můžete těšit i na osvobozování Berlínu a to v rudých barvách. Rich Farrelly, kreativní ředitel  Treyarchu, to pro OXM vysvětluje takto: „Prvky brutality v ruské kampani narážejí na problematiku toho, jak válka probouzí temnou stranu lidské duše. Chceme zachytit ten pocit nutné odvety a zášť, která [Sověty] vedla do Berlína.“ Jinými slovy, mělo by to být pěkně brutální, protože někteří vojáci si při „osvobozování“ Evropy vážně nebrali servítky. Není se čemu divit, Hitler si zahrával s matičkou Rusi a to se prostě nedělá.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Jde se chytat bronz
Pro jistotu ještě jednou: většina hry bude zasazena do slunného Pacifiku. Tam se pochopitelně nebudete mydlit s nikým jiným než s Japonskem. Osobně jsem WWII tématikou už také trochu znuděn, ale to se týká pouze evropské scény s nacisty - vidina bláznivých Japonců, kteří se prostě nevzdávají a bojují do posledního muže, slibuje zcela nový zážitek (vynecháme-li Medal of Honor Pacific Assault), navíc obohacený o nové vybavení. Jádro hratelnosti CoD, složené z víceméně lineárního postupu, leč po okraj narvaného intenzivní akcí a napětím, zůstane. Jenomže teď to bude v jakoby jiném světě.

Bojování v této oblasti bylo zcela odlišné a vojáci se museli adaptovat na úplně jiné prostředí. Američané pomalu hopsali z jednoho ostrůvku na druhý a místy byli nuceni obětovat desítky tisíc životů pro zabrání teritoria o sto kilometrech čtverečních. Japonci to odnášeli ještě hůře, o bombardování Tokia a první atomovce nemluvě, ale oni prostě ne a ne ustoupit.

Tvůrci vše konzultují s Frankem Kearseym, veteránem z války v zálivu a poradcem ve West Pointu. Ačkoliv toho ještě moc konkrétního o kampani neprozradili, jedno je jisté - ze zákopů a kamenných sutin se přesuneme do džungle mezi bambusy. Inu, krušné časy to byly a tvůrci si toho jsou plně vědomi. Tedy ne že by nějaká válka krušná nebyla, ale série se obecně surovému zobrazování násilí po celou dobu jaksi vyhýbala. Pětka tomu zatrhne tipec a posedlí Japonci na mušce jsou ideálním prostředkem.

 Mlaďochům vstup zakázán
Vše nejlépe vykreslí hned úvodní scéna, startující misi Maken Raid. Jste někde ve stanu a nějakým způsobem jste povýšili na zajatce. Vy a váš parťák. Než si stihnete dát jedna a jedna dohromady, kouřící důstojník s bušidó vrytým do mozku vrazí vašemu kámošovi cigaretu do oka a následně ho brutálním sekem katanou přes hrdlo popraví. Řev rychle skončí, všude okolo je už jen krev, vy jste spoután a jste jak naštvaný, tak vyděšený. Šikmooký fanatik se vydává vaším směrem. V tu chvíli dovnitř vtrhne banda mariňáků známá jako Carlson’s Raiders, kteří rychle eliminují odpor a vydávají se s vámi na útěk. Ne každý má za andělíčka strážníčka takového čiperu jako vy, co?

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Anebo jiná situace. Brodíte se potokem, který se vlévá do řeky a vy do ní proto hupsnete, protože potřebujete přeplavat na druhou stranu (doslova, poprvé v sérii se můžete vyčachtat). Jakmile vylezete, jste celí zmáčení, takže nemůžete sprintovat a pohybujete se pouze polovičním tempem. Postupujete se svým týmem skrze džungli, vše je v klidu a jen se staráte o to, aby vás nekousla nějaká brebera. Za chvíli se dostanete na otevřené prostranství, které je však již pěkně zdemolováno, všude ležící mrtvá těla, proto pokračujete dál... a v tu chvíli se z ničeho nic oblastí rozlehne japonský výkřik, „mrtvoly“ vyskočí, začnou do vás šít jak pominutí a jste totálně obklíčeni...

Podle konzultanta Kearseyho bylo dělání mrtvých běžnou praktikou Japonců. Tak jako tak, zatím mam obavu, jestli to vše nebude jen ten wow-skript, pro CoD tolik typický, který bude fungovat pouze jednou. Jenže tyhle "poprvé" budou opět tím důvodem, proč z hry budeme tak paf.

 Pach škvařícího se masa
Znáte při bojích s Japonci používanou taktiku „Blowtorch and Corkscrew“? Jejím cílem je eliminovat podzemní úkryty nepřátel, často s lidmi uvnitř. Funguje tak, že vše okolo spálíte (blowtorch) a pak to všechno roztříštíte dynamity a granáty (corckscrew). Impresivní. V CoD5 si to vyzkoušíte na vlastní kůži.

Kromě klasických brutalit typu cákající krev při zásahu se připravte i na libový plamenomet, obohacený o vlastnosti napalmu, tzn. „projektily“ budou lepivé a když to na sebe dostanete, přejete si, abyste se nikdy nenarodili. Kvér bude vypadat de facto jako ten v Return to Castle Wolfenstein, ale srandy si s ním tady užijete mnohem více. Podobně jako v připravovaném Far Cry 2, i v CoD5 by mělo všechno hořlavé opravdu chytit. V jistých případech budou nepřátelé zděšeně řvát, běhat, přicházet o kůži a postupně hořet až na kost. „Jediné, o co přijdete, je pach škvařícího se masa,“ popisuje tohle plamenometem vyvolané peklo Kearsey. Tvůrci prý velmi dbalí na způsob, jakým dojde k zobrazování něčeho takového. Nemá to být jen samoúčelné prolévání krve a násilí, narozdíl od např. Soldier of Fortune 3. Tady má vše reflektovat vyprávění veteránů a skutečnou historii.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 „Jsme jeden tým a to mě baví...“
... zpívali PSH v jejich legendární Praze. Zároveň to bylo něco, co se mi automaticky vybavilo při vyprávění o vylepšeném multiplayeru, resp. tvorbě nového módu. Jedná se o kooperativní režim pro dva až čtyři hráče, v sérii Call of Duty zbrusu novou záležitost. Buď pojedete se čtyřmi konzolemi (např. Xboxy 360 přes Xbox LIVE) anebo se dvěma propojenými a aktivovaným splitscreenem.

Co-op funguje přesně tak, jak by měl - udělá hru ještě zábavnější. To třeba jeden z vás odláká pozornost tanku, ten druhý na něj skočí zezadu, otevře poklop a dovnitř vhodí granát. Mluvíme-li i obou multiplayerových režimech, musíme zmínit i vylepšenou komunikaci uvnitř jednotky a komandérské schopnosti velitele. Na HUDu teď budete vidět, kde přesně vás vedoucí chce a také dostane pravomoc své podřízené různě titulovat, čímž jaksi rozdělí různé role v týmu.

Fajn je i to, že budete sbírat body stejným způsobem, jakým jste to dělali v CoD4 multiplayeru a za ně si potom pořídíte nové perky (nové doslova, neb Treyarch připravují i nějaké čerstvé). Také dostanete možnost v kooperativním režimu získané body přesunout do regulérního multiplayeru a tam je zužitkovat.

Mimochodem, když už jsme zmínil ten tank - i v CoD5 dostanete hned několik možností ovládat různé vehikly a to jak v singleplayeru, tak i v multiplayeru. Jedna mise se dokonce bude celá odehrávat v jednom takovém, konkrétně v letadle PBY Catalina, tehdy velmi populární mašině schopné přistát na vodě. Ve zmatku v ní budete pobíhat mezi pěti kulometnými pozicemi a kropit nepřátele okolo.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky v budoucnu v galerii

 Trocha technologična
Nejpohlednější hra z druhé světové, hlásá OXM. OK, proberme teď však jinou kapitolu. Vyjma střílení skrze plech a dřevo jsme se toho co do devastace moc nedočkali ani v CoD4 (a teď myslím v reálném čase, ne jen skripty), takže jakákoliv slibovaná rozšíření a vylepšení jsou v tomto směru vítána. Nějaké zázraky se čekat nedají, protože vše poběží "jen" na enginu čtyřky, který na to prý není přímo stavěný, ale i tak si ho Treyarch velmi chválí.

Microsoftí next-gen konzole je vývojovou platformou číslo jedna (diví se tomu někdo po majoritním podílu X360 na 10-milionovém odbytu CoD4?) a o ostatních verzích autoři zatím říkají jen to, že budou. O Wii ani nemluvě, ačkoliv zazněl slib, že tahle verze bude vesměs totožná s těmi „normálními“ (k mému údivu poběží i ona na CoD4 enginu), navíc bude podporovat Wii Zapper.

Hodně pozitivních ohlasů si odneslo audio zpracování. Nejde jen o prý úžasně realistické zvuky jak džungle, tak války samotné, ale i o prosté zpracování zvuků. Třeba rozhovor prý bude znít přes dveře jinak než v případě, že je otevřete anebo kroky za vašimi zády budou zvučit různě v závislosti na vzdálenosti chodce. To vše oceníte hlavně v případě, že vlastníte pořádnou prostorovou soupravu, jak jinak.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva  Jen další v řadě?
Těžko říct, informací stále není tolik. Já z toho mám ale dobrý pocit, posuďte sami: na Call of Duty 3 měli Treyarch jedenáct měsíců, bylo zasazeno do stokrát omletého prostředí, leč stále šlo o povedenou akci. A teď dělají na Call of Duty: World at War, které má sice strašně tupý název, ale zato na něj mají hned dva roky času a bude se odehrávat na druhé straně zeměkoule. Aneb kurz nabrali správný, ne?

Zdroje: OXM UK, GamesTM a další

Související články: Novinky, Recenze Call of Duty 4, Call of Duty 3, Call of Duty 2, Call of Duty United Offensive, Call of Duty 1



Moolker
autorovi je 18 let a dříve se podepisoval jako Moolker; momentálně studuje v USA, píše i pro SCORE a PlayIN a nejvíce si užije tituly fantasy, akční a strategické; věnuje se závodnímu lyžování, lacrossu, lezení po horách, horské cyklistice a cestování

 
 
Miloš Bohoněk

Nejnovější články