Dejte svému notebooku nový dech aneb jak vyměnit HDD za SSD jednotku
zdroj: tisková zpráva

Dejte svému notebooku nový dech aneb jak vyměnit HDD za SSD jednotku

26. 8. 2015 19:17 | Komerční sdělení / PR | autor: Inzerce

Výměna starého pevného disku za moderní SSD jednotku dokáže navýšit výkon notebooku o desítky procent. Poradíme vám krok za krokem, jak na to.

Spousta lidí si myslí, že tři a více let starý notebook už je v dnešní době zastaralý a nestačí držet krok. A že jediným možným řešením je koupě nové mašiny. To ale nemusí být úplně vždy pravda. Jeden příklad za všechny. Například my oužíváme starší kousek HP EliteBook s platformou Intel Centrino ještě z dob Windows Vista.

I když už na tomto pro někoho muzejním železe běží Windows 8, práce zrovna dvakrát komfortní není. Dvoujádrový procesor a 4 GB operační paměti z toho ale příliš vinit nemůžeme – problém představuje, podobně jako u drtivé většiny starších notebooků, 2,5palcový disk pracující při rychlosti 5400 rpm.

Místo toho abychom HP EliteBook jen tak odepsali, rozhodli jsme se vyměnit jeho pevný disk za modernější SSD jednotku, která výrazně zrychlí odezvu operačního systému i jednotlivých programů. Jak na to, si ukážeme v dnešní IT bastlírně. Bez větších problémů to totiž zvládne i méně zkušený uživatel.

Instalaci usnadní upgrade kit

Vyměnit starý disk v notebooku můžete prakticky za jakoukoliv SSD jednotku. Tuto činnost ale může výrazně usnadnit, pokud místo samotného SSD koupíte takzvaný upgrade kit. Ten obsahuje všechny důležité součástky, jako je například kopírovací software, externí USB rámeček i propojovací kabel. Konkrétně jsme zvolili Kingston HyperX Savage s kapacitou 120 GB.

kingston_01 zdroj: tisková zpráva

Tento model je ve štíhlém 7mm provedení. Z technických parametrů se sluší zmínit vysoké hodnoty rychlosti sekvenčního čtení a zápisu. Při připojení na rozhraní SATA 6Gb/s dosahují rychlosti hodnot až 560MB/s při čtení a až 360MB/s při zápisu. Dalším důležitým parametrem jsou také hodnoty vykonaných instrukcí s 4K bloky dat za vteřinu. Při operacích čtení/zápis se maximální hodnoty mohou vyšplhat až na 100,000/84,000 IOPS. Výrobce uvádí velmi pěknou střední dobu poruchovosti jeden milion hodin. Rozměry disku jsou 100 x 69,9 x 7 mm. 

Pokračování článku a podrobného průvodce výměnou krok za krokem naleznete v pokračování článku na CZC.cz.

Nejnovější články