Víme, kdy vyjde seriál Pán prstenů. Nový obrázek ukazuje nádherný Valinor
zdroj: Foto: Amazon

Víme, kdy vyjde seriál Pán prstenů. Nový obrázek ukazuje nádherný Valinor

3. 8. 2021 17:00 | Popkult | autor: Václav Pecháček |

O seriálu Pán prstenů od společnosti Amazon jsme toho až dosud věděli poměrně málo. Tušili jsme, že bude extrémně drahý (jen za práva autoři vyplázli čtvrt miliardy dolarů), bylo jasné, že se bude odehrávat ve Druhém věku a že se v něm podíváme do Středozemě i na ostrov Númenor.

Teď už je toho jasné víc. Předně tedy datum premiéry, které je blíž, než bych čekal, a potvrzuje nedávné internetové klepy, že produkce navzdory pandemii pokračuje dobrým tempem: Těšit se můžeme na 2. září roku 2022.

A nač přesně že se těšíme? Například na staré známé Elronda s Galadriel, i když část fanoušků byla šokovaná drby, že elfskou královnu prý uvidíme s krátkými vlasy. Jinak ale většinu postav ze samotné knižní trilogie neuvidíte, protože seriál se odehrává tisíce let před jejím začátkem – a jak ukazuje nový obrázek z první epizody, podívá se do ještě hlubší minulosti, než jsme čekali.

Seriál Pán prstenů - Valinor zdroj: Foto: Amazon

Fotka totiž ukazuje nesmrtelnou říši Valinor zpovzdálí osvícenou Telperionem a Laurelinem, stromy života, které zářily elfům a božským Valar na cestu ještě předtím, než bylo vyrobeno Slunce a Měsíc. Tyto stromy ovšem byly zavražděny dávno před událostmi Druhého věku – obrázek tedy pravděpodobně zachycuje flashback některé z dlouhověkých postav.

Přiznám se, že pro mě osobně je pohled na dva valinorské stromy něco neuvěřitelného. Dlouhé roky jsem nevěřil tomu, že by bylo možné jakkoliv zfilmovat Tolkienův složitý, často obtížně čitelný, ságovitý Silmarillion – a ano, vím, že to se neděje, že si autoři vybírají jen malý kousek historie Středozemě, ale i tak. Spatřit Valinor na televizní obrazovce je sen.

Kdybychom se chtěli do obrázku nořit o něco hlouběji, docela by mě zajímalo, kdo je ona postava v popředí, ta v bílém plášti. Pamětníků Věku stromů ve Druhém věku moc nezbylo, mohla by to tedy být Galadriel, ale její vlasy skutečně vůbec neodpovídají všem knižním popisům – snad tedy jiný elfský bohatýr ve vyhnanství, který kdysi přeplul moře nebo přešel pustinu Helcaraxë.

Taky je otázka, které město vlastně vidíme. Některými zahraničními médii proběhla informace, že by mělo jít o Valmar, město bohů, ale já o tom pochybuju. Zdá se mi příliš vzdálené od stromů a poloha přesně v údolí mezi tyčícími se horami daleko spíš odpovídá Tirionu na Túně, původnímu sídlišti elfských kmenů Vanyar a Noldor. Vysoká bílá věž dominující celému panoramatu by klidně mohla být Mindon Eldaliéva, majákové sídlo krále Vanyar Ingwëho.

Z celé duše doufám, že Amazonu pod rukama vzniká skvělý seriál, ale vzhledem k tomu, že bych byl ochotný na dnes vypuštěný obrázek zírat třeba hodinu v kuse, jsem vlastně rád, že vzniká aspoň nějaký. A že se ho snad dočkáme už po příštích prázdninách. Epizody budou vycházet jednou týdně.

Nejnovější články