Filmové Five Nights at Freddy's je obrovským kasovním úspěchem
zdroj: Foto: Blumhouse

Filmové Five Nights at Freddy's je obrovským kasovním úspěchem

31. 10. 2023 14:30 | Popkult | autor: Ondřej Partl |

Filmová adaptace strašidelné série Five Nights at Freddy's z ukázek vyloženě nepřesvědčovala, ale nakonec se snímku povedlo strhnout docela velkou lavinu popularity a nadšení mezi diváky, která znamenala, že si produkující společnost Blumhouse připsala další hororový úspěch (děkujeme webu Collider).

Za první víkend se filmu v domácích Spojených státech povedlo ukořistit neskutečných 78 milionů dolarů (1,8 miliardy korun), což je prozatímní nejlepší start hororového filmu letošního roku a druhý vůbec nejlepší start pro videoherní adaptaci (první je Super Mario Bros. ve filmu). K tomu připočtěte dalších 53 milionů (1,2 miliard korun) z ostatních trhů a dostanete se na globální tržby přesahující hranici 130 milionů dolarů (téměř 3 miliardy korun).

Znamená to, že střídmý dvacetimilionový rozpočet se povede i s marketingovou kampaní krásně pokrýt už z kin a všem je tak nějak jasné, že se dost pravděpodobně zrodila nová filmová série, která nás v následujících letech bude zásobovat dalšími díly či spin-offy.

Úspěch je o to větší, když si člověk uvědomí, že se Universal rozhodl k poněkud kontroverznímu kroku a snímek v den uvedení do kin zároveň vypustil na své streamovací platformě Peacock. Jedná se o podobný tah, jaký společnost udělala taktéž v případě návratu Halloweenu z roku 2018, který v Americe zažil velice podobný start a nakonec si došel pro čtvrt miliardy dolarů celosvětově.

I kvůli tomu není jisté, jak se bude snímku dařit v nadcházejícím období. Nicméně vítr do plachet mu vhání nejen zmíněné nadšení fanoušků či dnešní Halloween, nýbrž i skutečnost, že má rating PG-13, tudíž se na něj bez problémů dostanou mladší diváci z řad teenagerů. Ostatně právě ti jsou jeho hlavní cílovou skupinou, o čemž svědčí i stav sociálních sítí či případně ohromný počet videí, v nichž se mládežníci baví, jak se jejich oblíbený tvůrce obsahu děsí během hraní libovolného dílu této značky.

Projekt režisérky Emmy Tammi s Joshem Hutchersonem v hlavní roli také ještě čeká na uvedení na několika dalších trzích, včetně České republiky, což celkovému výdělku samozřejmě ještě trochu pomůže. Znamená to, že meta 300 milionů dolarů (necelých 7 miliard korun) by nemusela být problém, stejně jako první místo v žebříčku úspěšnosti filmů od Blumhouse, které prozatím zaujímá Rozpolcený s necelými 279 milióny celosvětově.

Nejnovější články