The Evolution of Trust vám napoví, za jakých okolností se vyplatí podvádět
zdroj: tisková zpráva

The Evolution of Trust vám napoví, za jakých okolností se vyplatí podvádět

31. 7. 2017 12:32 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Nezávislého vývojáře Nickyho Case možná znáte jako autora Coming Out Simulator 2014, hry nominované za nejlepší vyprávění na IGF 2015. Jeho nový krátkometrážní titul s názvem The Evolution of Trust (zahrát si ho můžete skrz následující odkaz) je interaktivním pokusem odpovědět na otázku: „Proč si lidé nevěří?“ S použitím teorie her si na vlastní kůži si vyzkoušíte, v jakých situacích je pro vás výhodnější podvádět, kdy se všem vyplatí spolupracovat, a jakou roli v tom všem hrají chyby a náhoda.

Stěží najdete někoho, kdo by neslyšel o vánočním příměří na západní frontě během svátků roku 1914. Tehdy se pozastavily boje a vojáci z obou stran se sešli v zemi nikoho, aby si zahráli fotbal či vyměnili potraviny a cigarety, jak připomněla například střílečka Verdun. Case ve spojitosti s onou událostí klade pozoruhodnou otázku: „Proč se v míru z přátel stávají nepřátelé, a ve válce se z nepřátel stávají přátelé?“

The Evolution of Trust zdroj: tisková zpráva

V tuhle chvíli bych zde mohl dopodrobna rozebrat pravidla simulace, kterou Case sestavil. Jsou tu různé povahové archetypy (podvodník, dobrák, kopírka, detektiv a další), přičemž každý z nich může být v určité situaci výhodný a v jiné zajistí, že budete ze hry velmi rychle eliminováni… Ale mnohem lepší bude, když si The Evolution of Trust vyzkoušíte na vlastní kůži. Zabere vám přibližně půl hodiny, nebo ještě míň, pokud nebudete fanaticky posouvat nejrůznějšími fidlátky a dívat se, co to udělá.

Vše navíc doprovází stručný a jasný komentář vysvětlující, co přesně se před vámi děje, abyste se nemuseli spoléhat jen na číslíčka a obrázky. Pochybuju, že tenhle titul někomu obrátí vnímání světa vzhůru nohama, ale pokud máte chuť se trošku zamyslet nad matematikou, světem, společností a možná i sami nad sebou, neumím si pro vás představit lepší destinaci.

Nejnovější články