PlayStation série Fear Effect se pokouší o návrat jako taktická akce pro PC
zdroj: tisková zpráva

PlayStation série Fear Effect se pokouší o návrat jako taktická akce pro PC

13. 4. 2016 14:22 | Novinky | autor: Adam Homola |

Poslední díl akční adventury Fear Effect s podtitulem Retro Helix vyšel v roce 2001, a pokud se podaří právě probíhající kampaň na Kickstarteru, vyjde nástupce s názvem Fear Effect Sedna. Nemá jít o přímé pokračování dvojky nebo jedničky (Retro Helix byl totiž prequel) - odehrávat se bude až čtyři roky po událostech jedničky. Tedy za předpokladu, že se tvůrcům podaří vybrat alespoň 100 000 eur. Za projektem stojí tým Sushee Games, který se pokusí oslovit staré fanoušky a pamětníky, ale zároveň přesvědčit i hráče, kteří s původní hrou nemají zkušenost. 

Fear Effect Sedna je real-time taktická akce, ve které známé hrdiny (Hana, Rain, Deke, Glas) ovládáte z izometrického pohledu. V rámci kampaně prozkoumáte hluboké jeskyně v Grónsku, opuštěné vědecké komplexy, podvodní stanice i éterické světy založené na inuitské mytologii.

Co hrdina, to sada speciálních schopností. Pro maximální efektivitu celého týmu se musíte naučit správné kombinace hrdinů a jejich schopností. V partě můžete mít najednou až pět postav, ale příběh vás čas od času rozdělí, s čímž přijde vždy i nezbytná změna taktiky.

Nový díl Fear Effectu by neměl slepě kopírovat jedničku, ale i přes spoustu novot si chce zachovat některé klíčové prvky známé z původních her. Tím je například důraz na prozkoumávání prostředí, kdy má každá z postav omezený dohled. Vy tak uvidíte jen část prostředí a musíte být vždy připraveni reagovat na potenciální hrozbu, která může číhat jen pár metrů od vás. 

Při soubojích je klíčové taktizování a rozmístění hrdinů na mapě, ale i kdybyste se najednou dostali do problémů, vždycky můžete hru zapauzovat a v klidu promyslet další kroky. Chybět nebudou samozřejmě ani puzzly jako je odemykání zakódovaných dveří, zneškodnění pastí, hackování apod.

Na první pohled může být trochu zvláštní, že má Fear Effect Sedna už i svého vydavatele – Square Enix. Stačí si ale jen vzpomenout na loňský únor, kdy Square Enix vyhlásil zajímavou akci se svými třemi značkami: Fear Effect, Anachronox a Gex. Nezávislá studia mohla začít posílat vydavateli nabídky a nápady na tvorbu her v těchto třech sériích - jako první jde s kůží na trh právě Fear Effect.

Fear Effect Sedna zdroj: tisková zpráva

Square Enix ale v případě Fear Effect Sedna nefiguruje v roli investora či sponzora. Podílí se pouze na vydání, distribuci a případných konzultacích, ovšem s finanční stránkou věci nemá nic společného. Proto tvůrci zamířili na Kickstarter. V podstatě jde o něco jako licencování značky externímu vývojářskému studiu.

Pokud projekt Sushee Games uspěje, zahrajete si Sednu v polovině příštího roku na PC s tím, že se uvažuje i o verzi pro PlayStation 4.

Nejnovější články