NHL 16 přibruslí s širší nabídkou herních módů a rostoucími vousy při play-off
zdroj: tisková zpráva

NHL 16 přibruslí s širší nabídkou herních módů a rostoucími vousy při play-off

19. 5. 2015 18:59 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Mistrovství světa je za námi, boje o Stanleyův pohár právě vrcholí a do toho se EA Sports hlásí s dalším ročníkem své sportovní série NHL. Šestnáctka vyjde v září pro konzole PS4 a Xbox One (majitelé X360 a PS3 se dočkají své verze také, ale půjde spíš o kompilaci s aktualizovanými soupiskami) s řadou novinek a změn, jejichž dopad na celkové vyznění hry nelze dopředu odhadnout. Loňský ročník, jakkoli nabídl solidní technický základ pro budoucí díly, nedopadl zrovna na jedničku. Zejména chabá nabídka herních módů v NHL 15 zamrzela, ale právě to by měla NHL 16 napravit. A nejenom to, tvůrci se chlubí další sadou novinek včetně průběžně rostoucích vousů na tvářích hokejistů během vyřazovacích bojů...

O zarůstajících bradách už víte, a přestože virtuální simulaci této hokejové tradice jistě fanoušci uvítají, přeci jenom si myslím, že větší význam a dopad na zážitek ze hry bude mít například zbrusu nově zpracovaný EA Sports Hockey League mód. Jde o týmový online režim pro šest lidí na každé straně, ve kterém si můžete zvolit hráče z několika specializovaných tříd a společně s kolegy bojovat za slávu a vítězství vašeho mančaftu.

Týmovou online hru až pro šest hráčů na obou stranách ovšem můžete provozovat i mimo ligu v privátních zápasech, případně se sejít a hrát z jednoho gauče. Zapojení se a vystoupení jednotlivých hráčů při tom hru nezastaví, jejich roli převezme AI.

Koho ale nezajímá online nebo lokální multiplayer, může se vyblbnout v sólo zápasech nebo Hockey Ultimate Team, což je obdoba nesmírně populární FUT ze sesterské série FIFA. Zkrátka se staráte o svůj tým, neustále jej doplňujete, vylepšujete a samozřejmě za něj také hrajete zápasy. A když zjistíte, co a jak v singleplayer variantě HUT, můžete se směle vrhnout do multiplayerové varianty toho samého módu.

NHL 16 zdroj: tisková zpráva

Přehled obsahové nabídky NHL 16 dále čítá mód Be a GM, ve kterém si hrajete na manažera týmu, který musí shánět hráče, na farmu odesílat jedince bez formy, řešit vzájemné vztahy mezi hráči, ovlivňovat jejich psychiku během pohovorů a obecně se starat o to, aby tým šlapal jako dobře naolejovaný Edmonton.

V tradičním Be a Pro módu si vyzkoušíte kariéru jediného hokejisty, který začíná v CHL a dobrými výkony se pokusí prodrat až mezi největší hvězdy NHL. Tvůrci slibují zcela nový systém vývoje hokejisty s lepším sledováním a posuzováním jeho činnosti na ledě.

NHL 16 zdroj: tisková zpráva

Z dalších novinek zní zajímavě nově zpracovaný tréninkový mód, kdy se učíte správně řešit situace (střely, přihrávky, kličky apod.) s pomocí vizuální nápovědy přímo na ledě. To aby vás tvůrci naučili nejenom základy hokeje obecně, ale zároveň předvedli nové způsoby střelby, obrany či přihrávek a možná i pohybu na ledě. Na konto blíže nespecifikovaných změn totiž nabízí systém bruslení nové možnosti přesného pohybu, ale též speciální manévry na modré apod.

Jestli v praxi pomůže hratelnosti nový systém přebírání puku, se uvidí až v září. Slíbená specifická hokejová atmosféra v každé hale by ale mohla mít na zážitek řádný dopad, zejména pro skalní fanoušky, kteří v domácí hale svého oblíbeného týmu jistě uvítají virtuální ztvárnění jim dobře známých prvků. Atmosféru se pokusí vyšponovat též moderátorská trojice Doc Emrick, Eddie Olczyk a Ray Ferraro, přičemž hlavní moudra by měl pronášet Emrick, zatímco Olczyk a Ferraro je následně rozeberou a okomentují. V NHL 16 se navíc setkáte s předzápasovými rozbory a jinými proprietami televizní hokejové show.

NHL 16 zdroj: tisková zpráva

EA Sports se samozřejmě chlubí špičkovým grafickým zpracováním všeho, ale největší důraz kladou tvůrci na autenticitu zpracování největších hvězd NHL. Jejich modely by měly odpovídat skutečnosti i v detailech typu páska na čepeli hole, barva tkaniček nebo zabarvení krytu helmy. S podobnými úpravami ale můžete počítat i při vytváření vlastního plejera, aby se podobal třeba Jardovi nebo jiné hvězdě NHL.

Slibu, jak sami vidíte, zvládli EA Sports vyplodit celou řadu, nezbývá než s napětím čekat na jejich vyplnění. Když Martin loni naznal, že patnáctka je fajn, ale nenabízí nic úžasného, úplně jsem virtuální hokejku na celý rok odložil a spolehl se na kopanou. Nějak mě ale ten tuzemský šampionát společně s vítězstvím Litvínova v lize nabudil, takže bych si sezónu nebo dvě letos v NHL 16 dal. Doufám, že si EA Sports dají s šestnáctkou záležet!

Jinak majitelé PS3 a X360 se dočkají NHL 16 Legacy Edition, která nabídne kompilát herních módů z posledních ročníků a aktuální soupisky. Podrobnosti o této verzi však EA zatím tají... (díky jackovi v diskusi pod článkem)

P.S. Canadiens jsou na úvodním obrázku jen a pouze proto, abych trošku rozveselil Lukáše. Pořád se, kluk jeden zrzavá, nemůže z jejich vyřazení vzpamatovat...

Nejnovější články