Nádherná logická adventura Monument Valley se dočkala nečekaného pokračování – zatím jen pro iOS
zdroj: tisková zpráva

Nádherná logická adventura Monument Valley se dočkala nečekaného pokračování – zatím jen pro iOS

6. 6. 2017 16:45 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

V roce 2014 si Dan Gray a jeho kolegové z Ustwo prožili splněný sen. Jejich mobilní hra Monument Valley tehdy zbořila žebříčky, prodala během krátké chvíle miliony kusů, vyhrála cenu za design od Applu a byla jmenována nejlepší hrou pro iPad za rok 2014. Do dnešního dne si jí stáhlo více jak 50 milionů uživatelů. Gray tehdy konstatoval, že druhý díl nejspíš nikdy nevznikne, protože jeho studio Ustwo se chce věnovat jiným projektům. Po vydání Land’s End, explorativní hry pro VR, se vývoj proti všem očekáváním stočil zpátky k Monument Valley, respektive jejímu nástupci.

Tým se za tu dobu zvětšil z původních osmi vývojářů na 20, což si samozřejmě vyžádalo i změnu prostor. Na videu níže můžete vidět, jak to teď v Ustwo Games vypadá, a jaké to je pracovat ve zjevně přátelském kolektivu na tak krásné hře, jakou Monument Valley II bezesporu je. Vývojáři s druhým dílem nijak nespěchali, protože po obrovském úspěchu jedničky potřebovali přijít s něčím, co první díl posune, a nejen okopíruje.

A protože se tou dobou tvůrci rozrostli i po pokrevní stránce, rozhodli se Monument Valley II postavit kolem myšlenky mateřství. Jedná se o část života, kterou si prošel snad úplně každý z nás z pohledu dítěte, někdo pak i z pohledu rodiče. Byť se jedná o tak běžnou věc, ve hrách se s ní moc často nesetkáváme. Monument Valley II tak nabízí jakési poselství vztahu matky Ro a její bezejmenné dcery.

zdroj: Archiv

Obě společně řeší podobné logické hádanky ve stejné nelogické architektuře, která byla vedle příběhu hlavním tahákem jedničky. Sice se nacházíte ve stejném světě, ale v úplně jiné části, kde vás čeká nový příběh a nové fantasmagorické výjevy, které nechávají rozum stát. Značných změn se dočkala i technická stránka. Hra teď působí mnohem plynuleji, hudba se mění v závislosti na vašich činech a dle slov vývojářů teď první díl působí jako retro hra.

Kromě úchvatné grafiky a řešení puzzlů by největší dojem měl vzbuzovat příběh, který hraje na city úplně každého z nás díky blízkému tématu. Zpočátku dcera jen běhá za maminkou a prostě opakuje její pohyby, aby jí následně opatrující rodič přenechal iniciativu a v podstatě nechal vylétnout z bezpečného hnízda.

zdroj: Vlastní

Monument Valley II je zatím dostupná jen na zařízeních se systémem iOS za 5 dolarů. Ale stejně jako v případě prvního Monument Valley se dá očekávat, že po uplynutí časové exkluzivity se hra dočká uvedení i na Androidu. Co můžeme od Ustwo čekat dál, je hvězdách, ale minimálně se nabízí prostor pro dodatečný obsah formou nějaké větší aktualizace, stejně jako v případě prvního dílu.

Nejnovější články