Glory to Arstotzka! Krátký film podle famózní hry Papers, Please vyjde ještě letos
zdroj: tisková zpráva

Glory to Arstotzka! Krátký film podle famózní hry Papers, Please vyjde ještě letos

1. 11. 2017 10:49 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Vynikající hra Papers, Please z roku 2013, která si z naší recenze odnesla zaslouženou devítku, vás posadila do židle pohraničního úředníka, a byly to strašné nervy přemýšlet, koho můžete do země pustit a koho ne. Co třeba těhotná žena, která nemá správné papíry? Nebo chlápek s maličkou, nejspíš náhodnou chybičkou, z něhož by se ale klidně mohl vyklubat terorista? A pokud selžete, totalitní stát si posvítí na vás i na vaši rodinu. Zkrátka ideální prostředí pro dystopický krátký film, a to je přesně to, čeho se ještě letos dočkáme.

Z traileru mi připadá, že filmaři zachytili atmosféru hry tak přesně, jak to jenom bylo možné. Klaustrofobní prostředí celní budky, přiblížené záběry na ztrhané obličeje vystresovaných lidí, do toho hudba založená na původním soundtracku… Vypadá to zkrátka velmi autenticky, a také se mi zamlouvá rozhodnutí ponechat nápisy v angličtině, ale mluvené slovo prezentovat rusky.

zdroj: Archiv

O režii filmu se postará ruský režisér krátkých filmů Nikita Ordynskij a hlavní role se ujme Igor Savočkin. Ten si zahrál například v úspěšném filmu Leviatan, který byl některými kritiky interpretován jako kritika putinovského režimu, a Papers, Please se pochopitelně bude zabývat podobnými protitotalitními tóny. Leviatan si odnesl ocenění z festivalu v Cannes a dokonce byl nominován na Oscara, tak snad bude Papers, Please rovněž stát za zhlédnutí.

Nejnovější články