Blíží se early access očekávané hry Dreams, ale Češi mají přístup odepřen
zdroj: tisková zpráva

Blíží se early access očekávané hry Dreams, ale Češi mají přístup odepřen

22. 2. 2019 8:57 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Tvůrci unikátních titulů LittleBigPlanet a Tearaway už finišují práce na svém nejnovějším projektu, kterým je hra, nebo vlastně spíš sada kreativních nástrojů, jménem Dreams. V uplynulých měsících si někteří šťastlivci mohli vyzkoušet uzavřenou betu a zanedlouho se brány otevřou širšímu publiku s placeným early accessem, kterému se v Sony obvykle vyhýbají jako čert kříži. Nám se bohužel tahle rarita vyhne.

Dreams je hra, ve které tvoříte hry. Lépe řečeno je to kreativní prostředí, ve kterém můžete vytvořit, cokoliv si vysníte. Cílem projektu je poskytnout tvořivým dušičkám prostředky, které jsou jednodušší a možná i zábavnější než seriózní enginy. Zároveň bude snazší zahrát si výtvory ostatních hráčů a nasdílet jim ty své.

Nedostanete sice úplnou svobodu, ale beta ukázala, že v Dreams může vzniknout interaktivní vyprávění, klasická plošinovka, závodní hra i first person akce. Pokud vás neláká studium programovacích jazyků a učení se v prostředí Unity či Unrealu, ale máte kreativního ducha, který se potřebuje vyřádit, možná by Dreams mohly být tím pravým ořechovým.

zdroj: Archiv

Tahle exkluzivní hra pro PlayStation 4 sice ještě nemá datum vydání, ale teď na jaře se chystá do předběžného přístupu, který je na konzoli od Sony velkou vzácností. Tvůrcům ze studia Media Molecule zjevně nestačí beta a chtějí zjistit, jak se hra bude prodávat a jaký dostanou feedback od masivnějšího stáda.

Je ale zvláštní, že neotevírají brány všem. Early access bude zpoplatněn 30 eury a bude kusově omezený. Vývojáři prý chtějí naslouchat každému hráči, což by s úplně otevřenými bránami nedokázali. A proto se předběžného přístupu v České republice nedočkáme.

Podporovaných zemích je jen pár a jsou rozházené všude možně po světě – USA, Austrálie, Nový Zéland, Velká Británie, Rakousko, Francie, Švýcarsko, Itálie, Německo, Španělsko a země Beneluxu. K brzkému hraní Dreams se tak dostanete jen z daných zemí, nebo pokud si vaše PS4 myslí, že je v dané zemi (tedy jste při vytváření účtu nezadali ČR, ale třeba Ameriku).

Tvůrci už nezmiňují, že by oblast působnosti předběžného přístupu hodlali rozšiřovat, takže nám nezbývá než počkat na finální verzi, která by snad nemusela být natolik vzdálená. Ostatně early access má nabídnout už kompletní sadu nástrojů, do plné verze se dočká ladění, nových tutoriálů a assetů.

Nejnovější články