Zemřel Robert A. Altman, spoluzakladatel a CEO ZeniMaxu
zdroj: Zenimax

Zemřel Robert A. Altman, spoluzakladatel a CEO ZeniMaxu

5. 2. 2021 13:50 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

V 73 letech zemřel Robert A. Altman, jeden ze zakladatelů a současně šéf rodičovské společnosti herního holdingu ZeniMax Media. Smutnou zprávu oznámil včera jeho syn James prostřednictvím webu dceřiného studia Bethesda. Příčinu smrti si rodina nepřála uvést.

Altman ZeniMax založil v roce 1999 společně s Christopherem Weaverem, zakladatelem Bethesdy. Jedním z tehdejších investorů byl Robert Trump, bratr bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Weaver zanedlouho firmu opustil, a dokonce na ni podal žalobu, pod Altmanovým vedením nicméně rychle vzkvétala, a to primárně díky The Elder Scrolls.

Právě tvůrci této série, studio Bethesda, jsou pro hráče patrně stále ještě známějším pojmem než ZeniMax. Díky Altmanovi se ale ZeniMax dostal k takovým značkám jako Fallout, Quake nebo Doom a momentálně pod firmu spadá už osm studií. Loni v září pak celý holding ZeniMax Media odkoupil Microsoft za 7,5 miliardy dolarů (přes 160 miliard korun).

Altmanův syn, který ve firmě od mládí pracuje, svého otce v rozloučení popisuje jako rozeného vůdce, který byl extrémně loajální ke svým přátelům a zároveň se vždy dokázal spřátelit s kýmkoliv. Vystudovaný právník byl svými kolegy přezdívaný jako „mistr zasedačky“, který si cenil tvrdé práce stejně jako skvělých vztahů a měl vždy potřebu se postarat o své podřízené.

Jedním z posledních Altmanových úspěchů je právě loňský prodej ZeniMaxu firmě Microsoft. Podle Jamese by otec firmu nikdy neprodal, kdyby to nekorespondovalo s názory jeho zaměstnanců. „Nezáleží mi na tom, kolik peněz někdo nabídne. Žádná firma si nás nemůže koupit, pokud ji nebudu považovat za dobrý domov pro naše studia,“ říkal prý Robert Altman. Jeho syn dodává, že si jen těžko dokáže představit lepší domov než Microsoft.

Své kondolence prostřednictvím sociálních sítí vyjádřili mimo jiné šéf Xboxu Phil Spencer, CEO Microsoftu Satya Nadella, šéf Electronic Arts Andrew Wilson, novinář Jason Schreier, Harvey Smith, ředitel Arkane Austin, tedy jednoho ze studií spadajících pod ZeniMax, a mnoho dalších významných představitelů herního průmyslu.

Altman se v roce 1984 oženil s herečkou Lyndou Carter, vítězkou Miss World USA 1972 a představitelkou Wonder Woman ze 70. let. Společně měli dvě děti. Mimo Jamese se jim narodila ještě dcera Jessica, která se věnuje právu a zpěvu.

Nejnovější články