Za odkladem next-gen verze Zaklínače 3 je údajně ruská divize studia Saber
zdroj: tisková zpráva

Za odkladem next-gen verze Zaklínače 3 je údajně ruská divize studia Saber

14. 4. 2022 13:10 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Jak jsme vás včera zpravili, CD Projekt oznámil, že vydání next-gen verze titulu Zaklínač 3: Divoký hon se odkládá na neurčito. Důvodem je, že CD Projekt přesouvá práci „in-house“, což de facto znamená, že na updatu přestávají pracovat vývojáři ze studia Saber Interactive, které má na kontě třeba brilantní port na Nintendo Switch. Podle oficiálně neověřených zpráv je důvodem to, že Sabre Interactive má dvě pobočky v zemích, se kterými polský vydavatel přerušil obchodní spolupráci – v Rusku a Bělorusku. 

Informoval o tom server Aroged, který se odvolává na dva ruské servery – Gamemag a ixbt.games. Oba servery citují informace od insiderů, podle všeho z petrohradské pobočky Saber Interactive.

Jelikož aktuálně probíhá válka, Rusko jakožto agresora mnoho společností opustilo jak na protest, tak z důvodů mezinárodních sankcí. CD Projekt RED už dříve oznámil, že své hry nebude v Rusku prodávat ani distribuovat. Jelikož reálnou válku doprovází i ta informační, server Gamemag se okamžitě pohoršuje, že jde o absurdní rozhodnutí, protože Saber Interactive má oficiální sídlo v USA a patří švédské firmě Embracer. 

Nicméně je třeba říct, že Saber je původem petrohradské studio a hlavně, na next-gen verzi Zaklínače 3 pracovala podle informací právě původní ruská pobočka, která až později expandovala do světa. Podle zpráv insidera Gamemagu (opakuji, jde o oficiálně neověřené informace) má Saber předat veškerou práci CD Projektu, který bude na updatu pracovat sám. Je jasné, že pro CD Projekt to není snadné rozhodnutí, jelikož má dost práce s DLC k Cyberpunku 2077 a pozvolna začínající předprodukcí čtvrtého Zaklínače.

Pokud se informace o důvodu potvrdí, můžeme se stále jen dohadovat, co je důvodem. Relevantní je jak přerušení veškerých obchodních vztahů s Ruskem, tak i možnost, že sankce prostě a jednoduše znesnadňují širší spolupráci se Saber a jejich petrohradskou pobočkou.

Pokud ale polský CD Projekt RED zkrátka nechce mít nic společného s ruskými vývojáři, těžko se na něj zlobit, tím spíš, že toto rozhodnutí způsobí starosti a finanční ztrátu i samotné firmě. Každopdáně, nový časový odhad dokončení prací zní „nevíme kdy“.

Nejnovější články