Vedení Unity před oznámením o nových poplatcích hromadně prodávalo akcie
zdroj: Foto: Unity

Vedení Unity před oznámením o nových poplatcích hromadně prodávalo akcie

13. 9. 2023 16:55 | Novinky | autor: Jan Slavík |

Hned v závěsu za vášně budícím oznámení o zavedení poplatků za každou instalaci hry, která využívá populární engine Unity, přichází další zpráva, která vyvolává přinejmenším pozdvižené obočí: Finanční zpravodajství portálu Yahoo s odvoláním na server GuruFocus zveřejnilo informaci, že šéf a prezident Unity John Riccitiello před týdnem prodal dva tisíce akcií firmy. 

V jeho případě se nejedná o nějakou výraznou změnu trendu, Riccitiello totiž prodává akcie průběžně – během posledního roku se zbavil více než padesáti tisíc a nepořídil žádnou. Podobně to mimochodem vypadá i se zbytkem firmy, zaměstnanci akcie Unity v podstatě pouze prodávali a nenakupovali:

unity insider trades zdroj: GuruFocus

Za zvýšenou pozornost nicméně stojí obchodování během posledních dvou týdnů, protože lze zpozorovat výraznou smršť odprodejů, a to zejména ze strany nejvyššího vedení: Například Tomer Bar-Zeev, prezident pro růst společnosti a zakladatel firmy IronSource, kterou loni Unity koupila, prodal bezmála 40 tisíc akcií v hodnotě přibližně 1,5 milionu dolarů. Robynne Sisco ze správní rady Unity prodala téměř 26 tisíc akcií. Izraelský podnikatel a obchodník Shlomo Dovrat, který taktéž zasedá ve správní radě, se pak zbavil dokonce necelých 70 tisíc cenných papírů. A rozhodně nebyli sami.

Posouzení, jak moc by něco podobného šlo prohlásit za insider trading, tedy nelegální obchodování na základě neveřejných informací, přenechám právně vzdělanějším pozorovatelům. Tak či tak ale podobné chování nebudí zrovna bezmeznou důvěru ve stabilitu firmy.

Situace okolo Unity je vůbec v poslední době docela divoká – firma letos propustila zhruba tisíc lidí a Riccitiello v červenci vzbudil nevoli prohlášením, že mobilní vývojáři, kteří na první místo nestaví monetizaci, jsou naprostí idioti. O několik dní později se za ukvapené vyjádření omlouval.

Nejnovější články