V tahové strategii Warbanners můžete překopat, zmrazit či zapálit celé bojiště
zdroj: tisková zpráva

V tahové strategii Warbanners můžete překopat, zmrazit či zapálit celé bojiště

13. 4. 2017 9:30 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Vizuálně primitivní, mechanicky složitá. Tak nějak by šlo pár slovy popsat tahovou strategii Warbanners. Jde o dílo petrohradského vývojáře Vlada Konunga, v němž se ujmete velení nad skupinou žoldáků jménem Stříbrní gryfové. Vaším úkolem je projít 42 misemi singleplayerové kampaně, udělat mnoho obtížných rozhodnutí a samozřejmě zrubat hromadu nepřátel díky soubojovému systému zohledňujícímu všechno od okolního prostředí přes únavu jednotek až po míru osvětlení bojiště.

Warbanners ve svém základu vlastně trochu připomínají Mount and Blade: Warband. Do své bojové družiny si musíte najmout různé jednotky tak, aby vám z toho vznikla nějaká takticky životaschopná kompozice. Peněz ale není nekonečno, takže vybírejte pečlivě. Vaše jednotky bojováním získávají zkušenosti a postupně se vylepšují, přičemž vaši armádu mohou doplnit i speciální příběhové postavy.

Kromě toho jsou tu ještě takzvaní asistenti. Ti sice nebojují, ale přesto vám mohou pomoci vyhrát bitvu. Jde například o inženýry, co vám postaví obléhací zbraně, nebo alchymisty, kteří dokážou před bojem otrávit nepřítele. Vy si pak musíte vybrat, zda se vám tahle podpora vyplatí, když byste si za stejné peníze mohli najmout tři poctivé šermíře.

zdroj: Archiv

O výsledku střetnutí ale rozhodnou především vaše taktické schopnosti. Máte na výběr nepřeberné množství manévrů včetně speciálních schopností a kouzel, které vám umožní měnit podobu bojiště. Co třeba pokácet či zapálit stromy, aby se nepřátelé neměli kde schovávat? Nebo nechat zamrznout řeku, abyste se snáze dostali ke vzdáleným lučištníkům? Můžete dokonce i kopat příkopy a stavět mosty či barikády. S tolika možnostmi opravdu záleží jen na vás, zda z potyčky odejdete se štítem nebo na štítu.

A pak tu máme již zmiňovaná obtížná rozhodnutí. Během toulek po mapě totiž narazíte na úkoly, které můžete vyřešit podle svého, přestože ve většině z nich vás samozřejmě čeká nějaké to krveprolití. Třeba narazíte na farmu vydrancovanou nekromantem a jeho nemrtvými přisluhovači. Přijmete do armády nevycvičené sedláky bažící po pomstě? Budete nepřítele sledovat dnem i nocí, nedbaje na únavu svých vojáků? Zkusíte jej v noční tmě překvapit, nebo radši zapálíte pochodně, aby si nepočíhal on na vás? To všechno bude mít vliv nejen na příběh, ale i na vývoj bitev jako takových.

Warbanners se právě nachází na Steam Greenlight a také na itch.io, kde si můžete jednoduše stáhnout demo. A nebojte se občasných chyb v angličtině, které na stránkách uvidíte. Po pečlivém pauzování jsem došel k názoru, že úroveň příběhových textů v samotné hře, nebo alespoň těch předvedených v traileru, je vynikající. Snad nejde jen o strategický marketingový trik!

Nejnovější články