Take-Two a 2K čelí žalobě kvůli monetizaci sportovních her
zdroj: 2K Sports

Take-Two a 2K čelí žalobě kvůli monetizaci sportovních her

29. 11. 2023 12:30 | Novinky | autor: Jan Slavík |

Nový ročník basketbalu od 2K, NBA 2K24, si krátce po vydání mohl připnout na hruď nelichotivou medaili – stal se nejhůře hodnocenou hrou na Steamu. Situace se od té doby zlepšila, ale ne o moc – místo původních 8 % pozitivních reakcí se probíraná košíková v tuto chvíli honosí 14 % kladných verdiktů a o příčku druhé nejhorší hry na celé platformě se přetahuje s Overwatchem 2, na nějž reagovalo kladně taktéž 14 % hráčů. První místo jim vyfoukla čínská free-to-play strategie War of the Three Kingdoms s 9% skóre.

A aby toho nebylo málo, budou se ještě muset právní zástupci vývojářské společnosti 2K a vydavatelského koncernu Take-Two dostavit k soudu, aby čelili hromadné žalobě, kterou prostřednictvím své matky 17. listopadu podal nezletilý hráč s iniciálami J. A.

Žaloba si bere na mušku monetizaci sportovních titulů od obou společností, respektive jejich přístup k herní měně nakoupené za skutečné peníze. Konkrétně padla zmínka o sériích NBA 2K, WWE 2K a PGA Tour 2K, v nichž lze nakupovat za reálné finance, ale jakmile vývojáři vypnou servery (třeba proto, že vyšlo pokračování), uživatel o herní měnu přijde bez možnosti si ji například převést do nového titulu nebo si ji nechat vyplatit zpátky na bankovní účet.

Žalobci to označují za krádež a nezákonné nakládání s cizí věcí, protože měna nakoupená za skutečné peníze už dle žaloby nepatří Take-Two a firma si s ní tudíž nemůže dělat, co chce. Obžaloba dál viní Take-Two z podvodných obchodních praktik, jelikož skutečnost, že měnu může dle libosti vymazat, prý při samotném nákupu nezmiňuje. Žalobci proto požadují odškodnění pro všechny, kdo popsaným způsobem přišli o své investované peníze.

Osoboně bych se velmi divil, kdyby zrovna tuhle eventualitu neměl žalovaný korporát podchycenou někde v hloubi smluvních podmínek, s nimiž každý automaticky souhlasí už instalací hry. Že je ale něco ve smlouvě, také samozřejmě hned neznamená, že je to legální. Uvidíme, jak se situace vyvine.

Nejnovější články