Britský aktivista žaluje Sony o 140 miliard
zdroj: Foto: Sony

Britský aktivista žaluje Sony o 140 miliard

23. 11. 2023 11:30 | Novinky | autor: Jan Slavík |

Britský aktivista za práva zákazníků Alex Neill si připsal dílčí úspěch: Jeho hromadná žaloba ze srpna loňského roku namířená proti japonskému hernímu gigantovi Sony poputuje k soudu. Rozhodl o tom britský Odvolací tribunál pro hospodářskou soutěž (Competition Appeal Tribunal, CAT).

Žaloba je podaná jménem všech lidí, kteří žili ve Velké Británii a mezi 19. srpnem 2016 a 19. srpnem 2022 si zakoupili jakoukoliv hru nebo DLC v digitálním obchodě PlayStation Store. Neill tvrdí, že japonská společnost zneužívá svého výhradního postavení na trhu, aby nastavovala nevýhodné podmínky pro vývojáře a vydavatele, kteří chtějí prodávat hry na PlayStation, což ve výsledku pociťují zákazníci.

Konkrétně pak zmiňuje především 30% provizi, kterou si Sony bere z prodejů ve svém obchodě a která ústí v „přehnané a neférové ceny pro zákazníky, které proporčně neodpovídají nákladům Sony na poskytování služeb“. Sony se snažila nechat žalobu zamítnout, protože podle ní „od začátku do konce nedává smysl“. CAT na žalobě nicméně nic vadného neshledal a záležitostí se bude zabývat soud.

„Jedná se o první krok k tomu, aby zákazníci dostali, co jim Sony dluží kvůli svému porušování zákona. Sony dlouhé roky zneužívá věrnost hráčů na PlayStationu a účtuje jim přehnané ceny. Je mimořádně důležité, že CAT uznal, že se z toho musí zodpovídat před soudem,“ komentoval vývoj případu sám Neill.

Proces se s největší pravděpodobností potáhne a na rozsudek si možná počkáme roky. Pokud by byl Neill u soudu nakonec úspěšný, odhaduje se, že by Sony musela každému zákazníkovi, kterého se hromadná žaloba týká, vyplatit v přepočtu 1 873 až 15 710 korun plus úroky. V součtu až zmiňovaných 140 miliard korun.

Nejnovější články