Google se s pomocí Tencentu snažil ovládnout Epic, ukázaly soudní dokumenty
zdroj: Epic Games

Google se s pomocí Tencentu snažil ovládnout Epic, ukázaly soudní dokumenty

22. 11. 2023 10:20 | Novinky | autor: Adam Homola |

Soudní dokumenty z probíhajícího antimonopolního sporu mezi Epic Games a Googlem odhalily, že Google uvažoval o převzetí Epicu. Jednou z variant, jak toho chtěl dosáhnout, bylo i partnerství s Tencentem, jak píše Eurogamer. Aktuální fáze právní bitvy začala na počátku listopadu a zaměřuje se na obvinění z praktik Googlu, které by potenciálně mohly odporovat spravedlivé hospodářské soutěži.

Dokumenty, které jsou součástí žaloby podané Epicem, naznačují strategické plány Googlu z roku 2018 v rámci tzv. projektu Elektra. Plány zahrnovaly možnost získání významného podílu v Epicu, a to buď samostatně, nebo ve spojení s Tencentem, který je už dlouho významným akcionářem Epicu. Záměrem Googlu bylo zapřáhnout Fortnite ve svůj vlastní prospěch tak, aby z jedné z nejpopulárnějších her na světě mohly těžit různé služby Googlu, včetně YouTube či Google Cloud, jak uvádí server The Verge.

Konkrétně e-mai prezidenta globálních partnerství Googlu Dona Harrisona z července 2018 zmiňuje záměr společnosti investovat přibližně 2 miliardy dolarů (zhruba 45 miliard korun) za 20procentní podíl v Epicu. Tuto investici měl považovat za zásadní krok k ovlivnění přístupu Epicu k operačnímu systému Android.

V další e-mail od bývalého vedoucího pracovníka Googlu Davea Soboty zdůrazňuje dvě potenciální strategie. Nákup akcií Epicu od Tencentu za účelem získání větší kontroly, nebo partnerství s Tencentem s cílem získat 100 % v Epicu.

Pro kontext takovýchto úvah se stačí podívat do roku 2020, kdy Epic vyrukoval s metodou, jak obejít poplatky Applu a Googlu za platby ve Fortnite. To vedlo ke stažení hry z obou platforem a následným žalobám Epicu na Apple a Google. Soudní řízení proti Applu skončilo v září 2021 spíše ve prospěch Applu, byť vyloženě jasným a úplným vítězem nebyl nikdo. Jak dopadne aktuální soud mezi Epicem a Googlem, uvidíme nejspíš až někdy v průběhu příštího roku.

Nejnovější články