Steam omezil více než 2 400 uživatelů. Líbila se jim negativní recenze
zdroj: Foto: Valve

Steam omezil více než 2 400 uživatelů. Líbila se jim negativní recenze

18. 4. 2023 15:13 | Novinky | autor: Ondřej Partl |

Že vás Valve může na Steamu potrestat za to, když ve hrách podvádíte, a kazíte tak zábavu ostatním, je docela známá věc. Ale věděli jste, že trest může přijít i ve chvíli, kdy označíte negativní uživatelskou recenzi jako užitečnou?

Takový kuriózní případ se stal nedávno u hry Warlander (děkujeme PC Gameru). Jde o free-to-play multiplayerový titul, který v sobě míchá středověké a fantasy prvky. Vydala ho německá společnost Plaion a na Steamu od hráčů sklízí smíšené reakce.

Problém v tomto případě ovšem nejsou kvality samotné hry, nýbrž japonská anti-cheatovací ochrana Sentry Anti-Cheat, která se kvůli bugu chovala divně a někteří uživatelé si mysleli, že sbírá osobní informace.

Tato skutečnost se nepozdávala ani hráči s přezdívkou Freedoms117, který sepsal negativní uživatelskou recenzi, kde tuto ochranu označil za „podezřelou“, jelikož běží i po zavření hry a zdálo se, že „posílá pakety dat na japonské IP adresy“. Kromě toho se neodinstalovala společně se hrou, tudíž Freedoms v recenzi přiložil postup, jak program odinstalovat i se zbytky v registrech. Recenzi následně jako užitečnou svým palcem nahoru označilo přes 2 400 uživatelů. A posbírala i některé odměny.

Problém nastal ve chvíli, kdy některý z moderátorů Steamu recenzi smazal za porušení podmínek služby. Freedoms117 na základě toho dostal omezení účtu na 30 dní, kdy mu byly uzamčené všechny komunitní funkce. No a každému, kdo tuto recenzi označil za užitečnou, byla po dobu 30 dní zakázaná možnost hlasovat pro zdejší recenze.

Freedoms117 se rozhodl kontaktovat podporu Steamu, která se již ozvala, omezení pro všechny postižené uživatele zrušila a vysvětlila, že moderátor recenzi pochopil jako návod na to, jak se této ochraně vyhnout, aby hráči mohli podvádět.

Podpora taktéž navrhla, aby Freedoms svou recenzi upravil do formy návodu. A vzhledem k tomu, že volá po mazání věcí přímo z registru, má taky zahrnout upozornění, že něco takového je radno podnikat jen na vlastní nebezpečí. Zároveň podpora napsala, že bude kontaktovat vývojáře hry ohledně chování, které bylo v recenzi popsané.

Vývojáři už zareagovali vydáním samostatného článku, kde uvedli, že podezřelé chování se dělo kvůli bugu a program nesbírá žádná osobní data. Také rovnou připojili podrobný návod na to, jak ochranu odinstalovat z počítače.

Nejnovější články