Star Citizen už vybral přes půl miliardy dolarů
zdroj: Foto: Roberts Space Industries

Star Citizen už vybral přes půl miliardy dolarů

21. 9. 2022 13:06 | Novinky | autor: Pavel Makal |

Je to už dlouhých deset let, co vstoupil ambiciózní projekt Star Citizen na Kickstarter a v úspěšné crowdfundingové kampani vybral 2 miliony dolarů. Z dnešního pohledu ovšem tato částka působí jako směšné drobné. Chris Roberts a jeho studio Cloud Imperium Games totiž aktuálně překonali (absurdní) hranici půl miliardy dolarů.

Dohromady na projekt, který je i po dekádě vývoje stále v alfa verzi, přispěly více než 4 miliony příznivců. Pozoruhodné je přitom i to, že poslední kulatý milník 400 milionů dolarů projekt překonal loni v listopadu, na dalších sto milionů tedy dosáhl za pouhých 10 měsíců.

Star Citizen na sebe bohužel v průběhu let nabalil celou řadu kontroverzí, které z velké části vycházejí z extrémně dlouhého vývoje. Zatímco mnoho věrných přispěvatelů Robertsovi neustále věří snahu o vytvoření něčeho skutečně mimořádného, jiní poukazují na naprosto zoufalý management a řízení. Na toto téma ostatně před třemi lety vyšel i obsáhlý článek v magazínu Forbes. Podle něj je Roberts neschopný koncentrovat se na důležité aspekty vývoje a doslova pálí peníze neuvěřitelnou rychlostí.

Mezi další problematické momenty patřily třeba úpravy v podmínkách služby, kam mimo jiné přibyla věta o tom, že platbou si donátoři ve skutečnosti nic nekupují, pouze přispívají na vývoj, což mimo jiné znesnadnilo proces vracení peněz těm, kteří už mají čekání až po krk. Došlo i k žalobě ze strany společnosti Crytek, která Star Citizenu poskytla svůj CryEngine.

Star Citizen samozřejmě stále nemá žádný termín vydání a Robertsova firma před časem oznámila, že ve vývojářských updatech přestane zmiňovat detailní plány na různá vylepšení, aby zamezila hněvu komunity. Té se nelíbí, že se tým zaměřuje na marginálie typu realistického mačkání prostěradel, místo aby konečně dodělal slíbenou hru. Všem zainteresovaným hráčům držím palce, aby se svého snu ještě během života dočkali.

Nejnovější články