První ryze mobilní hrou Blizzardu bude variace na tower defense z Warcraftu
zdroj: Foto: Activision Blizzard

První ryze mobilní hrou Blizzardu bude variace na tower defense z Warcraftu

4. 5. 2022 9:27 | Novinky | autor: Adam Homola |

Po oznámení oznámení z minulého týdne jsme teď ono oznámení skutečně dostali, a můžeme se tak seznámit se zbrusu novým Warcraftem. Ten nese název Warcraft Arclight Rumble a půjde o první ryze mobilní hru Blizzardu, výrazně inspirovanou žánrem tower defense. Byť sami vývojáři popisují hru spíše jako tower offense.

Základní princip hratelnosti je velmi podobný jiným moderním hrám populárního žánru: Budujete armádu, té velí známí hrdinové a záporáci z univerza Warcraftu. Jednotky posíláte na mapu, kde se samy pohybují a automaticky útočí na nepřátele. Ti se nesmí dostat k vaší základně, takže na mapu posíláte další a další jednotky, používáte kouzla a podobně. Vyhraje ten, jehož armáda se dostane k nepřátelské základně a zničí ji. Jednoduše dlouhými lety prověřené klasika, která širší představování nepotřebuje.

Ve hře bude jak singleplayerová kampaň, tak PvP, raidy, dungeony nebo třeba guildy. Celkem se můžete těšit na více jak šest desítek více či méně známých postav a přes sedmdesát map, respektive mísí. Nebude chybět ani levelování nebo sbírání jednotek a hrdinů.

Warcraft Arclight Rumble bude k mání na Android a iOS, ovšem netušíme kdy. Vydání bude předcházet i beta, která ale také nemá datum vydání. Vývojáři se ani v představovacím streamu, ani na webu nijak nezmínili o ceně hry či o její monetizaci.

Z profilu hry na Obchodě Play vidím jen, že hra bude obsahovat nákupy v aplikaci – jaké to budou, kolik jich bude, jak budou vybalancované a jestli budou mít vliv na hratelnost, nebo jestli půjde jen o kosmetické drobnosti, zatím nevíme.

zdroj: Blizzard

Je to Warcraft, který jsem od Blizzardu chtěl? Samozřejmě že ne. Ale v rámci mobilního trhu a své žánrové škatulky vypadá přinejmenším kompetentně a adekvátně, byť nijak výjimečně. A jestli z toho nakonec vyleze jen další zaměnitelná mobilní hra, nebo třeba díky svým produkčním hodnotám a šíři kvalitního obsahu nakonec prokoukne nad záplavu ostatních klonů, uvidíme až po vydání. 

Možná jsem už příliš velký cynik, ale zatím bych v sobě nadšení hledal marně a ten tón... Warcraft nikdy nebyl striktně seriózní, nicméně zdejší příliš odlehčený a příliš hravý tón (který sami tvůrci popisují jako „lighthearted and whimsical“) je na mě asi už trochu moc.

zdroj: Blizzard

Nejde přitom jen stylizaci, animace a hlášky hrdinů, ale i celou prezentaci, kterou bych se nebál označit hezkým anglickým slůvkem „cringe“. Každopádně navzdory přepálené stylizaci se může z Warcraft Arclight Rumble nakonec vyklubat parádní mobilní kousek, do kterého budeme všichni nadšeně investovat hromady času a kdo ví, třeba i peněz.

Nejnovější články