Příští velký Total War míří do Číny. Jmenuje se Three Kingdoms a vyjde ještě letos
zdroj: tisková zpráva

Příští velký Total War míří do Číny. Jmenuje se Three Kingdoms a vyjde ještě letos

11. 1. 2018 12:45 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Fandové série Total War si v poslední době rozhodně nemůžou stěžovat na nedostatečnou kvalitu, jak vyplynulo z vyhlášení naší nejlepší strategie roku 2017. Ale ani s kvantitou to vůbec není špatné. Nedávno vyšel Warhammer II, někdy v půlce roku se chystá menší historický projekt Thrones of Britannia, a to pořád ještě není všechno. Na podzim totiž vyjde další plnohodnotný díl jménem Three Kingdoms, který vás zavede do starověké Číny.

Jak už prozrazuje název, octnete se v tzv. období Tří říší přibližně mezi lety 180 až 260 našeho letopočtu, kdy byla Čína rozervána zničující občanskou válkou. Startovním datem je rok 190, přestože „skutečné“ období Tří říší začíná až v roce 220 – tehdy se země rozdělila na tři suverénní státy, každý se svým vlastním ambiciózním císařem.

A právě tři hrdinové budou centrálními figurkami na šachovnici, jak ostatně ukazuje i epický trailer, který najdete níže. Napřed se musí rozhodnout, jak si poradit s umírající dynastií Chan. Na trůně sedí dítě, pouhá loutka v rukou nemilosrdného tyrana Tung Čua, a oponenti režimu se nejdřív musí sjednotit a zničit společného nepřítele, než se začnou prát o nadvládu nad Čínou.

zdroj: Creative Assembly

Z toho mála informací, které zatím máme, se zdá, že hratelné frakce budou pouze tři, každá vedená nějakým tím legendárním hrdinou: říše Wej, Šu a Wu. Jenže velkým hráčem té doby, který se, pravda, vynořil až později, je ještě budoucí dynastie Ťin – ta se díky hodnostáři S’ma Jenovi zmocnila vlády ve státě Wej a (spoiler alert) nakonec z celého konfliktu vyšla jako definitivní vítěz.

Nabízí se tedy otázka, zda Three Kingdoms nebudou mít omezenější záběr. Hra by například mohla skončit už před rokem 266, kdy došlo ke zmiňovanému převratu v říši Wej. Ale to by bylo až příliš jednoduché řešení. Spíš doufám, že si pro nás tvůrci z Creative Assembly tentokrát připravili něco nového a překvapivého – však jde také o plnohodnotný díl, ne o „výplňovku“ řady Total War Saga, kam patří Thrones of Britannia.

Total War: Three Kingdoms zdroj: tisková zpráva

Ať už budou podrobnosti jakékoli, každopádně se jedná o naprosto fascinující historické období, a to nejen kvůli přibližně stejně silným soupeřícím frakcím a nestabilnímu politickému klimatu, což je samozřejmě pro válečnou strategii živá voda. V Číně tehdy také došlo k úžasným technologickým posunům – kancléř říše Šu například vynalezl vylepšenou verzi opakovací kuše, o čemž si takoví Římané tou dobou mohli nechat jenom zdát.

Pro autory dává tohle zasazení i komerční smysl. Na východě (nejen v Číně, ale i v Koreji a Japonsku) je epocha Tří říší extrémně oblíbená, o čemž svědčí například slavný román Příběhy Tří říší ze 14. století, nebo spousta filmů a také počítačových her. To by v tom byl čert, aby Three Kingdoms neproslavily značku Total War i na ohromném čínském trhu!

Total War: Three Kingdoms zdroj: tisková zpráva

Jen uvidíme, jestli oni tři velicí hrdinové, co povedou své státy ke slávě a co se v traileru šermují uprostřed masivní bitvy, náhodou nebudou až moc vybásnění. Štvalo by mě, kdyby jako fantasy velitelé v Total War: Warhammer II během pár vteřin na vlastní pěst vykosili celé jednotky. To by ale aspoň vysvětlilo, proč počet obyvatel dle sčítání lidu během sta let klesl z 56 milionů na milionů 16. Tak starým údajům se samozřejmě nedá stoprocentně věřit, ale stejně svědčí o tom, s jak krvavou epochou máme tu čest.

Dost spekulací. Všechno se určitě v pravý čas dozvíme, a čekání nám navíc zkrátí stále nové informace o Thrones of Britannia – před nedávnem autoři konečně oznámili první hratelné frakce. Tahle náhlá bohatá sklizeň historických titulů musí dějepisné fandy potěšit, i když mám podobnou obavu jako Aleš: jen aby se nám všechny ty meče, koně a luky rychle nepřejedly.

Nejnovější články