Nová smlouva umožňuje studiím využívat AI dabing
zdroj: Kojima Productions

Nová smlouva umožňuje studiím využívat AI dabing

11. 1. 2024 9:00 | Novinky | autor: Pavel Makal |

Odborová organizace SAG-AFTRA, tedy Americká federace televizních a rozhlasových herců, podepsala novou smlouvu se společností Replica, která se zabývá poskytováním dabingových služeb za pomoci umělé inteligence. Z dohody vyplývá, že herci mohou dát svolení k využívání svého hlasu pro potřeby AI dabingu v budoucích videoherních projektech. 

K oznámení došlo na veletrhu CES 2024, detaily smlouvy jsou k nahlédnutí přímo na webu SAG-AFTRA. Organizace podotýká, že se jedná o důležitý a etický krok při využívání umělé inteligence, který umožní hercům a dabérům bezpečně licencovat svůj hlas.

Ředitelka odborů SAG-AFTRA Linda Powell k situaci uvedla: „Stejně jako si mysleli, že mohou nahradit učitele, budou opravdu schopni nahradit umělecký výkon? Myslím, že ne. Ale to neznamená, že nenajdou způsob, jak naučit diváky, aby za určitých okolností akceptovali méně, protože se vždy budou snažit maximalizovat zisk a účel světí prostředky.“

Bohužel neznáme přesné podmínky licencování a tím pádem není jasné, jakým způsobem budou svolní herci odměňováni, celá situace je ze strany odborů snahou hájit pozici herců a dabérů s tím, že celkové odmítnutí využívání AI je zřejmě dlouhodobě neudržitelné. Stále ale platí, že svolní umělci budou poskytovat individuální licence. Od smlouvy také mohou případně odstoupit.

Šéf Replica Studios Shreyas Nivas uvedl, že ačkoli AI neznamená konec „živých“ dabérů, rozhodně jde o výrazný evoluční krok. Připomeňme, že například multiplayerová střílečka The Finals využívá plně AI generované hlasy pro své postavy. Využívání umělé inteligence ve vývoji her se bude v budoucnu jen stupňovat, například Square Enix na tomto poli slibuje agresivní přístup, zatímco Ubisoft nebo Tencent už využívají nástroje Ace od Nvidie, které jim umožňují generovat NPC.

Nejnovější články