Nexon dostal stamilionovou pokutu za lootboxy
zdroj: Nexon

Nexon dostal stamilionovou pokutu za lootboxy

5. 1. 2024 10:00 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Jihokorejská společnost Nexon je vydavatelem již 20 let starého mixu free-to-play MMORPG a plošinovky MapleStory, který se napříč lety dočkal mnoha znovuzrození a je dodnes velmi populární a výdělečný. Usedá k ní přes 180 milionů hráčů. Bohužel s ním ale vydavatel nenakládá podle představ platících hráčů a jihokorejských orgánů.

Nexon si totiž již od roku 2010 hrál s pravděpodobnostmi zisku herních předmětů z takzvaných Cubes, které si ve hře můžete pořídit v přepočtu za 34 korun. Problém je v tom, že se jaksi nikdo neobtěžoval dát kupujícím vědět, že se pravděpodobnosti napříč lety snížily, ale cena zůstala stejná.

Původně měly všechny předměty stejnou pravděpodobnost, ale když se ukázalo, že po konkrétních věcech je větší poptávka, začaly se tyto věci objevovat s menší jistotou. A to se prostě bez veřejného oznámení nedělá.

Tamější úřad pro kontrolu trhu Korea Fair Trade Commission proto udělil vydavateli pokutu ve výši v přepočtu 200 milionů korun, což je v této oblasti rekord. Není to přitom poprvé, co se Nexon znelíbil úřadům. V roce 2018 musel zaplatit zhruba 16,2 milionů korun za obdobné nekalosti ve hře Sudden Attack.

„Uložili jsme nejvyšší pokutu, protože Cube je klíčovým produktem MapleStory. Doba porušování je dlouhá a po Sudden Attack se jedná o druhé porušení,“ uvedl ředitel úřadu Kim Jung-ki.

Pokuta ve výši 200 milionů korun se může zdát být opravdu vysoká, nicméně trochu pozbyde na významu v porovnání s tím, kolik Nexon vydělal na prodejích Cubes od roku 2010 do roku 2021 – v přepočtu bezmála 9,5 miliardy korun.

Nexon momentálně zvažuje, že se proti této pokutě postaví čelem a možná celou věc požene ještě k soudu, jelikož trvá na tom, že k žádné změně pravděpodobností nedošlo.

Nejnovější články