NetEase žaluje Activision Blizzard. Vadí mu stažení World of Warcraft z Číny
zdroj: tisková zpráva

NetEase žaluje Activision Blizzard. Vadí mu stažení World of Warcraft z Číny

24. 4. 2023 16:00 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Do ledna letošního roku vydával hry Activision Blizzardu v Číně gigant NetEase. Abyste totiž na nejlidnatějšímu trhu světa mohli legálně nabídnout hru, musí ji distribuovat místní koncern. Po 14 letech působení ale licenční smlouva vypršela a stranám se nepodařilo dohodnout na pokračování spolupráce. Což v praxi znamená, že populární hry v čele s World of Warcraft v Číně k 23. lednu skončily.

Rozchod videoherních goliášů neproběhl hladce a zdá se, že svržení sochy ikonické sekery Gorehowl před kanceláří NetEase byl jen takový symbolický vzdor a ta pravá bitva teprve začíná. NetEase teď žaluje Activision Blizzard o zhruba 43,5 milionů dolarů (v přepočtu o necelou miliardu korun).

Podle čínského zpravodajského serveru Sina Technology požaduje NetEase náhradu škod za ukončení provozu her jako World of Warcraft, Hearthstone Legend a Overwatch. Asijský vydavatel údajně už odškodnil přes milion čínských hráčů a teď chce po americké firmě peníze zpět. Zaplatit chce také ušlý zisk za neprodaný merch a zálohy za dosud nevydané hry, které Blizzardu musel složit.

Po vypnutí čínských serverů si hráči sice mohou založit účty v jiných regionech, Blizzard ale slíbil, že poškozené hráče odškodní. Této nabídky nakonec využilo přes 1,12 milionu hráčů. Peníze jim nicméně vyplácel právě NetEase, který se jich teď logicky domáhá soudní cestou. Vydavatelství Activision Blizzard se k situaci prozatím nevyjádřilo.

Nejnovější články