Na hrách pro nástupce Switche už pracují stovky vývojářů
zdroj: foto: vlastní zdroj redakce

Na hrách pro nástupce Switche už pracují stovky vývojářů

20. 1. 2024 14:00 | Novinky | autor: Adam Homola |

Že Nintendo pracuje na nástupci Switche, se sice oficiálně pořád neví, ale z četných náznaků to stejně všichni tuší. Jednak už je čas, ale hlavně se množí zprávy o tom, jak už někdo novou konzoli od Nintenda viděl nebo jak už na ni cílí svoji novou hru.

Switch je tu s námi už od roku 2017 a ani tehdy jej nešlo považovat za výkonný hardware. A za všechny ty roky, navzdory několika revizím, nedostal žádné navýšení výpočetního výkonu. Nejvýraznější aktualizací konzole byl model OLED, který vylepšil spoustu věcí (displej, stojánek, reproduktory…), jen pod kapotou má pořád stejný zastaralý motor.

A je to znát – zatímco hry od Nintenda a vlastně i většina ostatních her jsou zpravidla bezproblémové, v některých případech je technická kvalita a optimalizace tragická.

Nový hardware je tak už potřeba jako sůl a možná na něj nebudeme muset dlouho čekat. Už nějakou dobu se množí nepotvrzené zprávy, spekulace a obecně šuškanda, že by onen pomyslný „Switch 2“ mohl dorazit někdy během letošního roku a že by mohl mít výkon údajně výkon srovnatelný s minulou konzolovou generací.

Další dílek do skládačky, která de facto „potvrzuje“ blížící se vydání konzole, se skrývá v reportu GDC State of the Game Industry 2024. V něm se autoři víc než tří tisíc vývojářů ptali na všechno možné, včetně platformy, na které dotazovaní v současné době vyvíjí své hry.

Naprosto dominantně převládá PC (66 %) následované PlayStationem 5 (35 %) a Xboxem Series X/S (34 %). Stačí se ale podívat kousek níž a uvidíme, že celých 8 procent dotázaných pracuje na hrách pro zatím stále neoznámeného nástupce Switche (v reportu je konzole uvedena pouze jako „Nintendo Switch successor“).

Nová konzole od Nintenda se tedy blíží a nebylo by vůbec překvapivé, kdyby k oznámení došlo třeba ještě během první poloviny letošního roku s tím, že na trh se by nástupce Switche dostal ve třetím nebo čtvrtém kvartále, aby stihl vánoční sezónu. Na druhou stranu, původní Switch šel na pulty obchodů v březnu a jak teď už dobře víme, „nevánoční“ datum ho v rozletu rozhodně nijak nezbrzdilo.

Nejnovější články