zdroj: Funcom

MMO Dune: Awakening vás nechá přežívat na Arrakisu i používat Hlas

5. 3. 2024 10:05 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Ikonický svět spisovatele Franka Herberta měl štěstí na strategické adaptace, ostatní herní žánry ale zatím dost ostrouhávaly. Mohlo by se to změnit s chystanou onlinovkou Dune: Awakening od studia Funcom, která se včera představila na dedikované showcase a ze zveřejněných záběrů v Unreal Enginu 5.2 vypadá až překvapivě nadějně.

Online Duna zkombinuje dnes tolik populární žánr survival s MMO, kde se s vámi vytvořenou postavou budete snažit přežít na nehostinné pouštní planetě. Palčivé slunce, nekonečný písek a píseční červi ale nebudou vašimi jedinými nepřáteli – o omezené zdroje Arrakisu, jako například o vodu, se budete handrkovat s ostatními hráči.

zdroj: Funcom

Jakmile uhasíte žízeň, můžete se pustit do politikaření. Přidat se budete moct k libovolné frakci a klidně se vypracovat až na nejvyšší místa. Jménem svého rodu či strany pak budete bojovat proti ostatním. Cíl budete mít společný, ale kupříkladu pro velkorody je bude v duchu univerza určovat rada landsraad, a tak budete muset často nejprve zjišťovat, co je vlastně vaším úkolem a teprve potom toho s ostatními členy zkusíte dosáhnout.

Pokud vás ale politika příliš nezajímá a raději se chcete soustředit na jiné mechanismy, Dune: Awakening vám dle slov tvůrců tuhle možnost také dá. Kladou ale prý velký důraz na socializaci, a tak se do většiny činností budete moct pustit společně s ostatními.

Volba frakce pak bude mít vliv na schopnosti vaší postavy, sadu základních skillů dostanete ostatně už při tvorbě podle zvoleného mentora. Během svého putování také narazíte na spoustu trenérů, kteří vás mohou cvičit v nejrůznějších dovednostech. Budete tak moct přičichnout třeba k umění Bene Gesserit a naučit se ostatní ovládat pomocí Hlasu, ale dojde i na různá bojová umění či schopnosti pomáhající v přežití.

Správný survival se samozřejmě nemůže obejít bez systému výroby. Díky němu si v nové Duně budete dávat dohromady úplně všechno – zbraně, vybavení i obydlí. Fantazii se prý meze nekladou a mělo by jít vytvářet skutečně megalomanské stavby.

Pokud vytvoříte něco opravdu pozoruhodného, můžete si vytvořit vlastní nákres, který posléze půjde prodat ostatním hráčům na burze CHOAM, megakorporace, jež ve světě Duny ovládá prakticky veškerý obchod. Ta také vydává výrobní povolenky a bude regulovat množství surovin a výrobků v oběhu.

Dune: Awakening zdroj: Funcom

Pouštní červi samozřejmě chybět nebudou a představují v hluboké poušti neustálé nebezpečí. Hladového kroužkovce můžete odlákat nebo mu utéct třeba v ornitoptéře, ale rozhodně ho nemůžete zabít.

Nepřijdete ani o masivní pouštní bouře, které se v tomto případě postarají o PvP zóny a každý týden je promění k nepoznání. Samozřejmě ale budou hodně bohaté na koření a další vzácné suroviny, a tak se vyplatí do nich vypravovat zas a znova.

Dune: Awakening se odehrává ještě před událostmi knih a filmů, hodlá se od nich nicméně odklonit. Podle autorů jde v podstatě o alternativní historii, která ale zároveň respektuje nastavená pravidla světa. Tvůrci zároveň pracují s produkční společností Legendary Entertainment, která stojí za nejnovějšími filmovými adaptacemi, a tak ve hře uvidíte některé vizuálně povědomé prvky.

Dune: Awakening zdroj: Funcom

Nový MMO survival zatím nemá datum vydání, už teď se ale na oficiálním webu můžete hlásit do bety. Více informací o Dune: Awakening bychom se měli dozvědět v průběhu letošního roku v dalších tematických streamech.

Nejnovější články