Microsoft prodělává tisíce na každém prodaném Xboxu
zdroj: Vlastní foto autora

Microsoft prodělává tisíce na každém prodaném Xboxu

2. 11. 2022 13:00 | Novinky | autor: Adam Homola |

Microsoft dotuje každý prodaný Xbox současné generace v přepočtu až 5000 Kč. V nedávném rozhovoru pro CNBC tento fakt připustil šéf herní divize Microsoftu Phil Spencer.

Na dražším Xbox Series X firma momentálně prodělává zhruba 100 dolarů, zatímco na menším a levnějším Xbox Series S prý až 200 dolarů, tedy bezmála 5000 Kč. Plán je tady přitom naprosto jasný a nejde o nic v herním průmyslu nového nebo překvapivého. Na prodeji konzolí se minimálně prvních pár let prodělává naprosto běžně s tím, že firmy ztráty dohání prodejem příslušenství, předplatného, a především her.

Výjimkou z pravidla bývá v tomto případě Nintendo, které na rozdíl od Microsoftu a Sony nemá žádné jiné velké příjmy z neherních odvětví, a tak své konzole prodává většinou se ziskem, byť třeba malým.

Ale zpátky k Microsoftu. U něj je teď otázkou, jak dlouho ještě hardware vydrží dotovat a kdy zdraží. Ostatně sám Spencer nedávno naznačoval že se jim asi nepodaří držet ceny dlouhodobě na stejné úrovni, byť na nadcházející Vánoce ještě garantuje stejnou cenu. Obecně vzato se zdražuje spousta věcí, tak je asi jen otázkou času, než to postihne i Xbox. S nárůstem objemu produkce zároveň výroba hardwaru zlevňuje, nesmíme ale zapomenout na růst výrobních nákladů, který tenhle jev momentálně zvládá velmi efektivně vynulovat.

A tak zatímco Microsoft ceny zatím drží, Sony mrkla první a v bezprecedentním kroku nedávno oznámila zdražení PlayStation 5 na většině světových trhů. Sony se ale případného opadnutí zájmu nejspíš bát nemusí, PS5 stejně stále nenajdete skladem na pultech běžných obchodů - momentálně jsou kupříkladu k mání jen některé specifické bundly, ale sehnat jen konzoli jako takovou není otázka pár kliků.

I navzdory tomu se PS5 prodalo už 25 milionů kusů. Z nedostupnosti a vyšší ceny PS5 ale Microsoft může se svým dostupným, a především levným Xbox Series S jen těžit, což očividně tyhle Vánoce v plánu má.

Nejnovější články