Mechnerův nezapomenutelný Last Express přijíždí na iOS kolej
zdroj: tisková zpráva

Mechnerův nezapomenutelný Last Express přijíždí na iOS kolej

27. 9. 2012 14:59 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Jordan Mechner umí spoustu věcí, ale dělání her mu jde zkrátka ze všeho nejlépe. Jako ukázkový příklad by asi většina lidí uvedla Karateku nebo Prince of Persia, ale já bych zvolil adventurku The Last Express z roku 1997, protože představuje unikátní spojení kreativního přístupu k tvorbě a výsledné skvělé hratelnosti. A to u experimentálních věcí nebývá vždy zvykem.

Proč ale The Last Express znovu provářím, když hra je už dááávno v hratelné formě dostupná na GoGu, DotEmu nebo BigFishGames. Jednoduše, ode dneška si na AppStoru můžete pořídit přes 1,2 GB velkou verzi pro jablečné stroje, tedy iPhone a iPad. Trailer na tuto mobilní verzi najdete po rozkliku, a přestože bonusy, které nabízí oproti původní PC verzi, nejsou nijak závratně dokonalé, pořád je to aspoň něco: samozřejmě vedle samotného faktu, že adventury se na tabletech a mobilech hrají naprosto parádně. Stejně jako tahovky, na rozdíl od akčních věcí.

Ale zpět k věci. Mobilní verze The Last Express nabízí achievementy, třívrstvý systém nápovědy, odemykatelné biografie 20 hlavních postav a možnost odemknout si filmečky, abyste si je mohli přehrát kdykoli a ne pouze během hry.

zdroj: Archiv

Poslední bod je přitom důležitým oslím mostem k prvku, kterého si na The Last Express opravdu hodně cením a je třeba ho znovu a znovu zmiňovat. The Last Express není jen vizuálně výrazná hra, která se rochní v secesním stylu (Alfons Mucha) a natáčení všech situací do hry probíhalo užitím rotoskopie, ale hlavně je to koncepčně unikátní adventura. Postavy ve hře mají vlastní AI a plní vlastní cíle, které hráč může, ale nemusí ovlivňovat svými akcemi.

The Last Express ubíhá z větší částí v reálném čase, takže když něco prošvihnete, tak jste to prošvihli definitivně a pravděpodobně vás čeká jeden ze zhruba třicítky špatných konců (smrt, zatčení). Dobré konce jsou vlastně jen čtyři, ale pouze jeden je ten úplně správný - pokud se dobře pamatuju. To však nehraje roli. Podstatnější je, že i při několikerém hraní budete prožívat trošku jiné situace a možná i sled událostí.

Touto znovuhratelností se Mechner a spol. pokoušeli o malou revoluci v adventurním žánru, která se samozřejmě nezdařila, protože tento postup jaksi nikdo nenapodobil, a když se dnes podíváte na adventury, tak frčí spíše návrat k totálním retro začátkům. The Last Express považuju z výše uvedených a mnoha dalších důvodů za titul, který je třeba minimálně znát, ale ještě lépe hrát – když už ne pro zábavu z hraní samotného, tak ze studijních účelů. Díky iOS verzi k tomu nyní mátě další výbornou příležitost.

Nejnovější články