Indiana Jones bez PlayStationu? Podle Disney má dohoda s Microsoftem smysl
zdroj: Foto: Lucasfilm

Indiana Jones bez PlayStationu? Podle Disney má dohoda s Microsoftem smysl

14. 12. 2023 11:00 | Novinky | autor: Adam Homola |

Disney je s faktem, že Indiana Jones od Bethesdy vyjde „exkluzivně“ pro Xbox (ale taky na PC a nejspíš i v cloudu), naprosto v pohodě. Sean Shoptaw, šéf herního oddělení společnosti Disney, o změně vydavatelského plánu, který původně zahrnoval i PlayStation, hovořil s agenturou Axios, jak píše server VGC. Konkrétně uvedl: „Vzhledem k tomu, že Xbox je stále jedním z největších trhů s hrami, neměli jsme pocit, že bychom tím ostatní platformy přespříliš vylučovali.“

Microsoft před dvěma lety za 7,5 miliardy dolarů koupil firmu ZeniMax Media, mateřskou společnost Bethesdy, a společně s tím mu spadla do klína i rozpracovaná hra s Indiana Jonesem. Titul s ikonickým dobrodruhem v hlavní roli Bethesda oznámila v lednu 2021, na svědomí ho má konkrétně studio MachineGames, které se vyznamenalo posledními povedenými Wolfensteiny.

Disney tak možná trochu překvapivě nelpí na snaze dostat hry podle svých velkých značek na maximum platforem a udělá si licenční smlouvu s každým tak, jak to bude v každém jednotlivém případě dávat smysl. Ostatně na smlouvu se Sony si taky asi zrovna stěžovat nemůže, protože Spider-Man, navzdory počáteční dostupnosti na jediné platformě, se prodává jako rohlíky.

Jestli bude takhle úspěšný i Indiana Jones, se samozřejmě teprve uvidí, nicméně startovní pozici bude mít těžší. Navzdory tomu, že Microsoft už řadu let nezveřejňuje čísla prodejů, se můžeme poučeně domnívat, že Xboxů Series X/S je na trhu podstatně méně než PlayStationů 5. Vykompenzuje menší uživatelskou základu Xboxu v případě Indyho PC, případně cloud? Podle propočtů v Disney nejspíš ano, když jim exkluzivní partnerství s konzolově slabším protějškem dává finanční smysl.

Nejnovější články