Hráči Ghost of Tsushima napomohli rekonstrukci skutečné brány torii v Cušimě

12. 1. 2021 7:43 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Skutečný japonský ostrov Cušima, který se stal dějištěm loňské playstationové exkluzivity Ghost of Tsushima, postihl v září tajfun, který poškodil historickou památku, bránu torii šintoistické svatyně Watacumi. Město, respektive mnich, který se o svatyni staral, se rozhodlo zkusit štěstí s crowdfundingem, a vybrat tak od lidí potřebnou částku k restaurování ikonické brány.

Kampaň skončila včera s vybranými 5,6 miliony korun, tedy víc než pětinásobkem požadované částky. A podle provozovatele kampaně přišla značná část peněz od fanoušků hry studia Sucker Punch. A to i přesto, že se tato konkrétní brána torii ve hře vůbec nevyskytuje.

Watacumi je totiž zasvěcená stejnojmennému dračímu božstvu, jeho dceři a bohyni Tojotama-hime a praotci japonských císařů Hoorimu, zatímco torii, která je ve hře této bráně místně nejblíže a jmenuje se Svatyně šarlatového kamene, je zasvěcená božstvu měsíce Cukujomi.

Oprava skutečné cušimské brány započne letos v dubnu a potrvá minimálně do srpna podle toho, jak práci ovlivní covid. Vedle brány bude zároveň vztyčen monument se jmény podporovatelů kampaně, kteří na opravu přispěli alespoň 2 tisíce korun. Není krásné, když se virtuální a skutečná realita prolnou za ctnostným účelem? Tím spíš, když ta virtuální napomůže té skutečné.

Nejnovější články