Hollywoodská stávka herců může dopadnout i na herní průmysl
zdroj: Foto: Profiemdia

Hollywoodská stávka herců může dopadnout i na herní průmysl

4. 9. 2023 12:30 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Americký herecký odborový svaz SAG-AFTRA jednomyslně schválil hlasování o stávce před chystaným vyjednáváním o smlouvách s interaktivními médii. Stávka by tak mohla ovlivnit spolupráci dabérů a herců se signatářskými společnostmi herního průmyslu. Mezi ně například patří Activision, Blindlight, Disney, Electronic Arts, Epic Games, Formosa Interactive, Insomniac Games, Take 2, VoiceWorks a WB Games.

Končí totiž platnost Smlouvy o interaktivních médiích, o jejímž prodloužení se vyjednává, a vydavatelské domy zatím nepřistoupily na podmínky herecké unie. „Z tohoto důvodu se vyjednávací výbor a Národní rada jednomyslně shodly na tom, že odbory by měly mít při vyjednávání 26. září v ruce povolení ke stávce,“ uvádí SAG-AFTRA ve vyjádření.

Klíčovými podmínkami unie jsou mzdy, jejich valorizace, ochrana práce před neregulovaným používáním umělé inteligence, ale například i nárok na přestávky a zdravotní dozor při natáčení kaskadérských kousků. Smlouva o interaktivních médiích je odlišná od smluv o televizních, divadelních a streamovacích službách, proti které členové unie nyní stávkují, a kvůli kterým byly posunuté některé premiéry filmů a seriálů.

„Dabéři a motion capture herci, kteří dodávají herním postavám život, si zaslouží takovou smlouvu, která odráží hodnoty, jež přinášejí multimiliardovému hernímu průmyslu. Umělá inteligence dělá obrovské pokroky a její použití je pro nás skutečným ohrožením. Bez smluvní ochrany se herci reálně podílejí na zániku jejich vlastního umění a živobytí,“ říká ředitel SAG-AFTRA Duncan Crabtree-Ireland.

Hlasování o případné stávce skončí 25. září.

Nejnovější články