Gaunter O'Dimm představuje novou expanzi Gwentu: Master Mirror
zdroj: CD Projekt RED

Gaunter O'Dimm představuje novou expanzi Gwentu: Master Mirror

3. 6. 2020 14:47 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Gwent se konečně po svém znovuoživení (jak díky seriálu Zaklínač, tak i mobilním verzím) dočká první letošní expanze, která přijde 30. června. Ponese název Master Mirror a jejím hlavním představitelem není nikdo jiný než Gaunter O'Dimm, skvělá postava, doposud ve hře reprezentovaná jednou, nepříliš efektivní kartou.

Tentokrát se dočká mnohem chaotičtější, ale potenciálně silnější verze s názvem Master Mirror a kolem ní bude utkaná expanze, která se asi ponese v duchu všech příběhů, na které měl Gaunter vliv. V traileru se tak objeví Uzurpátor, Ježek (který se snad dočká své vlastní karty) a další postavy z různých frakcí.

Lore tvoří polovinu kouzla Gwentu, ale také je tu samotný herní základ, který by mohl pomoci rozhýbat metu. Ta se už nějaký ten týden motá v kruhu několika neustále vylepšovaných archetypů, nutno ale říci, že je jich opravdu hodně a tuhle různorodost by Gwentu mohla závidět leckterá jiná sběratelská karetní hra.

  Gwent Master Mirror zdroj: CD Projekt RED

V první řadě se ve hře objeví nový typ legendárních karet, které se budou postupně po zahrání na stůl vyvíjet. Příklad jsme zatím neviděli, ale tvůrci upozorňují, že jejich postupně narůstající schopnosti bude moci využít i soupeř.

Pak je tu také řada nových keywordů, které podle mě pořádně zamíchají s celým metagame a do prvního nerfovacího patche určitě dají vzniknout nějakému zlu, vedle kterého zbledne i Double-Scenario blahé paměti.

První schopnost je Devotion, která se mi líbí nejvíc. Pokud máte v balíčku jen karty jedné frakce (a tedy ani neutrální), spustíte bonusový efekt karty. Jednoznačné a efektivní!

Echo způsobí, že karta se z hrobu přesune na začátku dalšího kola na vršek vaší knihovny a získá Doomed, takže ji nepůjde zahrát i ve třetím kole. Ovšem keyword je ukázaný na podle mě přesílené kartě Oneiromancy, která vám umožní zahrát jakoukoliv kartu z balíčku. Což znamená, že v dalším kole můžete tenhle ultimátní tutor zopakovat. I za 12 provizí je to podle mě až příliš silný kousek.

Veteran je příjemný návrat do časů bety, kdy se karta na začátku druhého a třetího kola posílí o jedna. Conspiracy vypadá, že se zaměřuje ryze na Nilfgaard a archetyp Spy. Spouští se ve chvíli, kdy karta s Conspiracy cílí špionskou jednotku (tedy tu, kterou jste tam zahráli vy, případně soupeř, ale to není zrovna jistojistá strategie).

Symbiosis je zase keyword pro Scoia’Tael. Když zahrajete kartu s keywordem Nature, vytvoří Treanta se silou odpovídající poštu karet Symbiosis na stole. Potenciálně silné, protože dokáže ze záplavy malých jednotek generovat velké stromy.

Gwent Master Mirror zdroj: CD Projekt RED

Veil představuje nedotknutelnost, díky níž karta nemůže dostat ani negativní, ani pozitivní statusy. Primárně to znamená, že vám ji soupeř nelockne, protože asi budete chtít mít její efekt aktivní. Frustrovat může ale i heavy bleed a poison decky.

Rupture je pak hezké likvidování jednotek – se kterým ovšem může majitel něco udělat. Když dostane jednotka Rupture, na konci svého kola dostane tolik zranění, kolik má sílu. Majitel jednotky tak může použít Purify, dát jí Shield nebo opravdu hodně Armoru…

V dalších dnech se budou ukazovat další karty z jednotlivých frakcí a snad i nějaké ty průběžně se měnící legendární karty. S Master Mirror přichází samozřejmě i kosmetické věci, přičemž nejlépe vypadá vyvíjející se cardback, který mění svou podobu během kola, ale, přiznejme si, hezký avatar a rub kartiček vám žádný duel nevyhrají.

Všechny postupně představované karty najdete zde.

Nejnovější články