Fanoušek žaluje Amazon a Tolkien Estate za porušení autorských práv
zdroj: Foto: Amazon

Fanoušek žaluje Amazon a Tolkien Estate za porušení autorských práv

25. 4. 2023 16:00 | Novinky | autor: Ondřej Partl |

Aby té kontroverze kolem seriálových Prstenů moci nebylo málo, tak se k nim nyní připojuje další, tentokrát docela kuriózní událost. Jednomu z fanoušků světa a spisovateli fanfikčních příběhů po zhlédnutí seriálu něco úplně nevonělo, pročež se rozhodl Amazon a Tolkien Estate, které spravuje Tolkienovu pozůstalost, žalovat o 250 milionů dolarů pro porušení autorských práv (děkujeme RadarOnline).

Tímto člověkem je Demetrious Polychron, který napsal knihu inspirovanou jedním z nejznámějších fantasy světů a nepříliš originálně ji nazval „The Fellowship of the King“. V roce 2017 si knihu registroval u amerického úřadu pro autorská práva a vydal ji v září minulého roku, což je příhodně čas, kdy se začal vysílat seriál, který si podle jeho žaloby vypůjčuje jeho postavy a kopíruje „jazyk vyprávění“.

Jak se ale mohl Amazon inspirovat, když kniha vyšla až v roce 2022? Inu, Polychron už v roce 2017 měl kontaktovat Simona Tolkiena, vnuka známého spisovatele a vedoucího Tolkien Estate, kdy mu popsal své dílo a požádal ho o prozkoumání a posvěcení. Tolkien mu však neodpověděl.

Polychron se ale nevzdal a v roce 2019 si najmul právníka, jehož prostřednictvím Tolkien Estate opět kontaktoval s vidinou spolupráce. Tyto snahy však opět přišly vniveč, tudíž se autor rozhodl vzít věci do vlastních rukou a doručil kopii rukopisu a své poznámky přímo k Simonovi domů. Nikdo se mu ale ohledně tohoto rukopisu opět neozval, takže napsal dopis, ve kterém požadoval jeho navrácení a informoval Simona Tolkiena o tom, že The Fellowship of the King a dalších šest knih vydá nezávisle.

Přesně kvůli těmto událostem se spisovatel domnívá, že rukopis a nápady byly využité při tvorbě zmíněného seriálu. Pro příklad uváděných podobností lze zmínit, že třeba jeho kniha obsahuje postavu jménem Elanor, která se vyskytuje i v seriálu. V knize se jedná o hobití dceru Samvěda Křepelky, zatímco v seriálu tato postava patří ke zdejšímu druhu hobitů – Chluponohým. Humorné ale je, že právě dceru Samvěda jménem Elanor vymyslel už samotný J. R. R. Tolkien.

I proto se mu mnoho lidí spíše vysmálo a řeklo mu, že i on pracuje se známým světem v podstatě bez povolení. Jeho obrana je poté založená na tom, že je jeho kniha sice inspirovaná známým univerzem, avšak vypráví „zcela originální příběh“.

Celá tato žaloba každopádně působí poněkud úsměvně a spíše se jedná o krok, kterým chce Polychron zviditelnit své dílo. Je však pravdou, že kauza by v budoucnu teoreticky mohla negativně ovlivnit legálnost fanfikcí. Ostatně problematika duševního vlastnictví je ošemetná věc, tím spíše u Pána prstenů. I samotný seriál se potýkal s problémy ohledně licencování, jelikož ani Amazon nezískal práva na zfilmování hlavních textů tohoto světa. Rozhodně ale bude zajímavé sledovat, jak se situace vyvine.

S ohledem na autorská práva ostatně je možné připomenout probíhající kauzu kolem hry Dark and Darker. U té bylo vývojářské jihokorejské studio Ironmace nařčené z toho, že využívá ukradené podklady společnosti Nexon. Kvůli tomu se hra přestala prodávat a dokonce v sídle týmu došlo i na policejní razii.

Nejnovější články