zdroj: Wildcard

Dinosauří survival Ark: Survival Ascended vstupuje do předběžného přístupu

26. 10. 2023 12:40 | Novinky | autor: Jan Slavík |

Survival s prehistorickými plazy Ark: Survival Evolved vstoupil před osmi lety do předběžného přístupu, před šesti vyšel v plné verzi a získal si popularitu, se kterou možná nepočítali ani sami tvůrci ze studia Wildcard. Příležitost nicméně náležitě využili a během let ke svému projektu přidali hned patnáct placených i bezplatných rozšíření.

Čas se však nedá zastavit, životní cyklus starého survivalu dospěl ke konci a tvůrci v srpnu vypnuli oficiální servery. Hru měl přitom při čekání na odložený druhý díl ihned nahradit její remaster, Ark: Survival Ascended, který se však též opozdil a brány předběžného přístupu otevřel až dnes. Což tvůrci doprovodili také novou upoutávkou (ke zhlédnutí výše). Původní Survival Evolved si ale mimochodem stále můžete bez problémů zahrát na privátních či neoficiálních serverech.

Ark: Survival Ascended by měl přinést celou řadu novinek. Autoři například slibují, že přímo do herního menu integrují rozhraní ke stahování a instalaci modifikací, což znamená, že si na rozdíl od původní verze fanouškovské mody budou moci vychutnat také hráči na konzolích.

Remaster běží na Unreal Enginu 5 a naplno využívá jeho technologických možností, jako je systém nasvícení Lumen, vysoce detailní modely s technologií Nanite, fyzikální engine Chaos či instancované vykreslování objektů, které by mělo zajistit, že jakmile postavíte jeden kus základny, jakékoliv kopie téhož kusu už si nevyžádají další výpočetní výkon. Staronový Ark by též měl obsahovat všechna dříve vydaná rozšíření a časem obdrží i vlastní nová DLC.

Na papíře zní novinka skvěle, jenže papír snese cokoliv a realita, budeme-li soudit dle dosavadních reakcí publika, je dost možná poněkud jiná. Hra nejspíš opravdu vypadá dobře, ale předběžný přístup na Steamu momentálně získal skóre pouhých 43 % pozitivních reakcí z 608 hráčských recenzí. Kritika má povětšinou společný jmenovatel: Hra prý i na silných konfiguracích běží strašně a se slabším počítačem si můžete rovnou nechat zajít chuť.

Ark: Survival Ascended vyjde na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Je k pořízení samostatně a stojí 45 eur, což je mimochodem také nenápadná změna oproti původnímu plánu, protože tvůrci nejdřív hlásili, že kdo si zakoupí remaster, dostane pak zdarma i chystané pokračování. O tom už však nikde není ani slovo.

Nejnovější články